1- دانشگاه علوم پزشکی کردستان ، Magidmansoori@Yahoo.com 2- دانشگاه علوم پزشکی کردستان
چکیده: (28937 مشاهده)
مقدمه: درمان با داروهای گیاهی از روشهای شایع در طب سنتی میباشد. مطالعات قبلی نشان میدهد که شیرخشت میتواند در درمان زردی نوزادی کاربرد داشته باشد ولی مطالعه ای که اثرات پیشگیری کننده آن را در بروز زردی نوزادی بررسی کند، انجام نشده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر شیرخشت بعنوان داروی پیشگیری کننده از زردی نوزادان انجام گردید.
مواد و روشها: این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی دوسو کور و در بین نوزادان ترم متولد شده در بیمارستان بعثت سنندج انجام شد. بیماران با روش بلوک-راندمایز به دو گروه تقسیم شدند که درگروه مداخله از 24 ساعت اول بعد از تولد قطره خوراکی شیرخشت (بیلی ناستر تولیدی شرکت سبحان) به مقدار 5 قطره، سه بار در روز و به مدت 3 روز و به گروه شاهد، دارونمای تولیدی همین شرکت به نوزادان داده شد. در روزهای سوم الی پنجم بیلی روبین اندازه گیری گردید.
نتایج: در این مطالعه 140 نوزاد بررسی شدند که بین دو گروه از نظر متغیرهای پایه از قبیل جنس، نوع زایمان، بیلی روبین تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در گروه شیر خشت تعداد 11 نفر (7/15%) و در گروه پلاسبو تعداد 15 نفر (4/21%) از افراد در معاینه روز 3 تا 5 دچار زردی نوزادی شده بودند که تفاوت معنی دار نبود (38/0P= ). همچنین میانگین بیلی روبین روز 3 تا 5 در گروه شاهد 0/2±2/12و در گروه مداخله 9/1±5/12 میلیگرم در دسی لیتر بود که تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (54/0 = P).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، شیر خشت مقدار 5 قطره، سه بار در روز و به مدت 3 روز تاثیر پیشگیری کننده در بروز زردی نوزادی در روز 3 تا 5 تولد ندارد. هرچند مطالعاتی آن را در درمان زردی نوزادی مفید دانسته اند ولی مفید بودن این دارو در پیشگیری از زردی ثابت نشد.
Mansouri M, Ghotbi N, Bahadorbeigi L. Evaluation of the preventive effects of purgative manna on neonatal icterus in Sanandaj. SJKU 2012; 17 (2) :30-35 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-797-fa.html
منصوری مجید، قطبی ناهید، بهادر بیگی لیلا. بررسی تاثیر شیرخشت در پیشگیری از زردی نوزادان در بیمارستان بعثت سنندج. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1391; 17 (2) :30-35