:: دوره 29، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1403 ) ::
بررسی رابطه گروه‌های خونی با ابتلا به دیابت بارداری: یک مطالعه مورد-شاهدی
فریبا جعفری بارانی1 ، مهدی ذکایی2 ، عباس آقائی 3
1- پزشک عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
2- پزشک عمومی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3- استادیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، aqaei.a@gmail.com
زمینه و هدف: دیابت بارداری شایع‌ترین عارضه بارداری است که می‌تواند برای مادر باردار و جنین عواقب بدی به همراه داشته باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی رابطه گروه‌های خونی با دیابت بارداری بود.
مواد و روش­ها: در این پژوهش مورد-شاهدی، 211 مادر مبتلا به دیابت بارداری به عنوان مورد و 211 مادر باردار غیر مبتلا به دیابت بارداری به عنوان شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند. روش نمونه‌گیری دو مرحله‌ای بود، در مرحله اول از بین 35 پایگاه فعال در مناطق شهری سنندج، 10 پایگاه به تصادف انتخاب شد و در مرحله بعد در هر مرکز موردها به صورت سرشماری و شاهدها به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. جهت آنالیز از نرم افزار SPSS 16 و آزمون‌های کای‌دو و رگرسیون لوجستیک استفاده شد.
یافته‌ها: میانگین سنی زنان باردار در گروه مورد و در گروه شاهد به ترتیب 33/5 ± 29/34 سال و 50/5 ± 30/05 سال بود. بیشترین گروه خونی در دو گروه مورد و شاهد گروه خونی O (بیش از 40 درصد) بود. در آنالیز تک متغیره گروه‌های خونی ABO و Rh، سابقه سقط و سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت نوع دو بین دو گروه ارتباط معنی‌دار مشاهده نشد (0/05<P). در مدل نهایی رگرسیون سن، شاخص توده بدنی و رتبه بارداری با ابتلا به دیابت بارداری رابطه معنی‌دار داشتند (0/05<P).
نتیجه‌گیری: در افراد مبتلا به دیابت بارداری گروه خونی O بیشترین فراوانی را داشت؛ اما بین دو گروه مورد و شاهد از نظر گروه‌های خونی تفاوت معنی‌دار آماری وجود نداشت. سن، شاخص توده بدنی و رتبه بارداری در مدل نهایی رگرسیون باقی ماندند.

واژه‌های کلیدی: دیابت بارداری، گروه‌های خونی، مادران باردار، دیابت نوع 2
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی و آمار زیستی
دریافت: 1401/12/4 | پذیرش: 1402/1/21 | انتشار: 1403/4/20

Ethics code: IR.MUK.REC.1399.238