:: دوره 27، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
معصومه پورجبلی1 ، لیلا زارعی 2، وحید عزتی سرای3
1- استادیار، گروه پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه ، ایران،
2- دانشیار، گروه علوم تشریح، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران،) ، leilazarei652@yahoo.com
3- دانشجوی دکتری عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه ، ایران
زمینه و هدف: با توجه به اینکه مغز و پوست پسته دارای اثر ضد التهابی، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی است هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات پماد عصاره هیدرو الکلی پوست پسته بر روند التیام زخم است.
مواد و روش­‌ها: جهت ارزیابی پلانی متری 20 سر رت به‌طور تصادفی به 5 گروه 4 تایی: گروه کنترل، گروه شاهد (زخم باز همراه با پماد پایه بدون عصاره)، گروه یک درصد، گروه دو درصد و گروه چهار درصد تقسیم بندی شدند. زخم­ها به مدت 10 روز با نرمال سالین شستشو و در گروه های درمان پماد تجویز گردید. در روز‌های 7 و 14 جهت ارزیابی هیستوپاتولوژی، بافت پوست محل زخم نمونه­برداری شده و جهت ارزیابی کلاژن، رنگ آمیزی ماسون تری کروم صورت پذیرفت.
یافته­ها: بررسی هیستوپاتولوژی لام گروه‌های زخم نشان داد که پماد هیدرو الکلی پوست پسته در غلظت­های متفاوت منجر به افزایش معنی­داری در درصد بهبود زخم، افزایش ضخامت پوست، قطر کلاژن رسوب­گذاری شده و کاهش ادم در مقایسه با گروه­های کنترل گردیده است. همچنین سلول­های التهابی در روز 14 در گروه­های درمان شده با عصاره پوست پسته در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری نشان داد که بیانگر تسریع روند بهبود زخم در نمونه‌های تحت تیمار است.(p<0.05)
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، پماد حاوی عصاره پسته می­تواند تأثیرات التیام دهنده در زخم ایجاد شده در پوست رت داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: پماد، گیاهان دارویی، عصاره گیاه، رنگ آمیزی
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: فارماکولوژی
دریافت: 1400/2/13 | پذیرش: 1400/9/7 | انتشار: 1401/6/20

Ethics code: IR.UMSU.rec.1395.445