:: دوره 25، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1399 ) ::
گلبهار فارسی آستانه1 ، عبدالحسین امامی سیگارودی 2، ربیع الله فرمانبر3 ، زهرا عطرکار روشن4
1- گروه پرستاری سلامت جامعه ،دانشکده پرستاری مامایی،دانشگاه علوم پزشکی گیلان ،رشت ،ایران
2- گروه قلب و عروق ، مرکز تحقیقات بیماریهای قلب و عروق ، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران ، icrc.inf2019@gmail.com
3- گروه بهداشت و ارتقائ سلامت، دانشکده بهداشت ،دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
4- گروه آمار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان،رشت،ایران
زمینه و هدف: با افزایش سن فعالیت فیزیکی بخصوص در زنان کاهش می یابد که منجر به بروز شکستگی‌های ناتوان‌کننده در سالمندان می‌شود . بنابراین درمطالعه حاضر عوامل مرتبط با فعالیت فیزیکی بر اساس تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده در بانوان بازنشسته شهر رشت در سال 1397-1396 بررسی شد.
مواد و روش ­ها: این مطالعه تحلیلی مقطعی بر روی 196 نفر از بانوان عضو ده کانون فعال بازنشستگان کشوری شهر رشت در سال 1396 انجام شد. پرسشنامه برگرفته از  مدل رفتار برنامه‌ریزی‌شده ایزن در حیطه‌ی فعالیت فیزیکی منظم کنترل رفتاری درک شده،  قصد رفتاری،  نگرش و هنجارهای ذهنی و پرسشنامه‌ی استاندارد فعالیت فیزیکی سالمندان مورد استفاده قرار گرفت. روش گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه بود. داده‌ها  با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و  ضریب همبستگی پیرسون در نرم‌افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت . 0/05> Pازنظر آماری معنی‌دار تلقی شد.
یافته‌ها:  نمره معیار  فعالیت فیزیکی سالمندان  28/18± 329/18  بود که حدود 82 درصد نمره ابزار PASE است. سازه‌های تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده و متغیرهای دموگرافیک زمینه‌ای تأثیر معنی‌داری بر  PASE نداشت، ولی بین سازه‌های تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده همبستگی وجود داشت،  بطوریکه بین قصد رفتاری با کنترل رفتاری درک شده ،  نگرش با کنترل رفتاری درک شده،  نگرش با قصد رفتاری، و   هنجارهای ذهنی با نگرش  همبستگی معنی داری وجود داشت .
نتیجه گیری: هرچند در این مطالعه  رابطه  بین سازه‌های مدل رفتار برنامه‌ریزی‌شده با فعالیت فیزیکی معنی‌دار نشد ولی روابط بین  سازه‌های تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده  با هم معنی دار بود.
واژه‌های کلیدی: فعالیت فیزیکی، زنان، بازنشستگی، تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده
دریافت: 1398/7/23 | پذیرش: 1399/2/27 | انتشار: 1399/11/10

Farsi Astaneh G, Emami Sigaroudi A, Farmanbar R, Atrkar Roushan Z. Predictors of Physical Activity in Retired Women on the Basis of the Planned Behavior Theory. SJKU 2021; 25 (6) :115-126

فارسی آستانه گلبهار، امامی سیگارودی عبدالحسین، فرمانبر ربیع الله، عطرکار روشن زهرا. پیش بینی کننده های فعالیت فیزیکی بانوان بازنشسته بر اساس تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1399; 25 (6) :115-126