1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. 2- مرکز تحقیقات ایمنولوژی، گروه ایمنیشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. 3- مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، گروه میکروبشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران 4- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، aminabasi.tbz.med.ac@gmail.com 5- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز
چکیده: (3091 مشاهده)
زمینه و هدف: غذا ضرورت اساسی حیات انسان است و موادمغذی لازم برای رشد و سلامتی را مهیا میکند. میکروبیوتای دستگاه گوارش انسان حاوی باکتریهای مفیدی است که اثرات درمانی دارند و به عنوان پروبیوتیک شناخته می شوند. مطالعه در مورد سویه های پروبیوتیک مناسب منجر به جداسازی و شناسایی بعضی متابولیت های مشتق شده از پروبیوتیک به نام پست بیوتیک ها شده است. روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع مطالعه مروری می باشد که داده های لازم برای مطالعه با جستجوی کلید واژه های "پروبیوتیک، پست بیوتیک، سیستم ایمنی، زیست فعالی، بیماری، بهبود سلامت، صنایع غذایی و دارویی" در پایگاه های اطلاعاتی پابمد، مدلاین و اسکاپوس گردآوری شده است. تمامی مقالات مرتبط با مطالعات تجربی وارد مطالعه شده و مقالاتی که حاوی متن کامل نبودند از مطالعه خارج شدند. یافته ها: باکتری های پروبیوتیک باید در برابر شرایط نامناسب رشد مراحل فرآوری، نگهداری، توزیع، آماده سازی و دستگاه گوارش زنده مانی خود را حفظ کنند تا بتوانند اثرات سلامتی بخش خود را ایفا کنند؛ درحالی که متابولیت های آنها (پست بیوتیک ها) به خوبی بر این شرایط نامساعد فائق آمده و ممکن است جایگزین خوبی برای پروبیوتیک ها باشند. پست بیوتیک ها با توجه به ساختار شیمیایی مشخص، ایمن بودن، ماندگاری طولانی و اینکه حاوی مولکول های مختلف سیگنالینگ هستند، ممکن است دارای فعالیت های ضد التهابی، تعدیل کنندگی سیستم ایمنی و فشارخون، متوقف ساختن تکثیر سلولی غیر طبیعی و آنتی اکسیدانی باشند. نتیجه گیری: پست بیوتیک ها توانایی ایفای نقش بالینی پروبیوتیک ها را داشته و با توجه به ویژگی های منحصر به فرد خود می توانند در یک سیستم تحویل (دارویی/ غذاهای فراسودمند) جهت نیل به اهداف سلامتی بخش، پیشگیری و درمان بیماری ها مورد استفاده قرار بگیرند.
Homayouni Rad A, Aghebati Maleki L, Samadi Kafil H, Abbasi A, Khani N. Postbiotics as a Safe Alternative to Live Probiotic Bacteria in the Food and Pharmaceutical Industries. SJKU 2021; 26 (4) :132-157 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-5312-fa.html
همایونی راد عزیز، عاقبتی ملکی لیلی، صمدی کفیل حسین، عباسی امین، خانی نادر. پستبیوتیکها به عنوان جایگزین ایمن باکتریهای زنده پروبیوتیک درصنایعغذایی و دارویی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1400; 26 (4) :132-157