1- گروه علوم تغذیه، دانشکده پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران 2- واحد توسعه تحقیقات بالینی مرکز آموزشی-درمانی امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران 3- گروه تغذیه، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی و آشامیدنی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران ، saeedlou2003@yahoo.com
چکیده: (2663 مشاهده)
زمینه وهدف : بارداری یک دوره بحرانیبرای رشد متابولیک فرزندان میباشد. تغذیه در دوران بارداری به علت نقشی که در تکامل و توانمندیهای ذهنی و جسمی نوزاد دارد از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی مادر درطول بارداریو پیامدهای آن در نوزادان در شهر ارومیه انجام یافته است. مواد وروش ها: دراینمطالعهمقطعی،410 زنباردارمراجعهکنندهبهمراکزبهداشتبهروشتصادفی خوشهایانتخاب شدند. اطلاعات غذایی مادران با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 147آیتمی و اطلاعات دموگرافیک با استفاده از مصاحبه با مادران جمع آوری شد. جهتشناساییالگوهایغذایی غالبازآنالیز تحلیلعاملیاستفادهشد. یافته ها: در این مطالعه سه گروه الگوی غذایی غالب شناسایی شد، الگوی غذایی گروه اول ، گروه دوم و گروه سوم . آنالیز چندمتغیره نشان داد که شانس تولد نوزاد کم وزن(Low Birth Weigh) و نوزاد نارس(Preterm Birth) با افزایش پیروی ازالگوی غذایی گروهاول(1/15= LBW:OR, 1/05= PTB:OR) افزایش و شانس کوچک برای سن بارداری( Smallfor Gestational Age)و بزرگ برای سن بارداری( Larg for Gestational Age)(0/89=LGA:OR و 0/8SGA:OR=)با افزایش پیروی از این گروه، کاهش می یابد. همچنین پیروی از الگوی غذایی گروه دوم با شانس0/73OR=LBW:و 0/83LGA:OR= ارتباط معکوس و با شانس 1/26= PTB:OR و 1/04= SGA: OR ارتباط مستقیم داشت. نتایج نشان داد که میزان تبعیت از الگوی غذایی گروه سوم در ارتباط معکوس با تمام شاخصهای فوق بودهوالگویغذایی گروهسومارتباط منفی معناداری با شاخص LGA را داشت. نتیجه گیری: مطالعه حاضروجود ارتباط بین شاخص های LBW ,SGA ,PTB ,LGAو الگوهای غذایی مادر در طول بارداری را نشان داد.مطالعات آینده نگربرای تأیید این یافتهها پیشنهاد میگردد.
Karimi Z, ayremlou P, nouri saeidlou S. Assessment Of The Relationship Between Maternal Dietary Patterns During Pregnancy And Its Outcomes In Infants. SJKU 2020; 25 (5) :67-83 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-5222-fa.html
کریمی زهرا، آیرملو پروین، نوری سعیدلو سکینه. بررسی ارتباط بین الگو های غذایی مادر در طول بارداری و پیامدهای آن در نوزادان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1399; 25 (5) :67-83