:: دوره 25، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1399 ) ::
بررسی ارتباط بین الگو های غذایی مادر در طول بارداری و پیامدهای آن در نوزادان
زهرا کریمی1 ، پروین آیرملو2 ، سکینه نوری سعیدلو 3
1- گروه علوم تغذیه، دانشکده پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- واحد توسعه تحقیقات بالینی مرکز آموزشی-درمانی امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
3- گروه تغذیه، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی و آشامیدنی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران ، saeedlou2003@yahoo.com
زمینه وهدف : بارداری یک دوره بحرانی برای رشد متابولیک فرزندان می باشد. تغذیه‌‌‌ در دوران بار‌‌داری به علت نقشی که در تکامل و توانمندی‌‌‌های ذهنی و جسمی نوزاد دارد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی مادر درطول بارداری‌و‌ پیامدهای آن در نوزادان در شهر ارومیه انجام یافته است.
مواد وروش ها: در این مطالعه مقطعی، 410 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشت به روش تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. اطلاعات غذایی مادران  با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 147آیتمی و اطلاعات دموگرافیک با استفاده از مصاحبه با مادران جمع آوری شد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب از آنالیز تحلیل عاملی استفاده شد.
یافته ها: در این مطالعه سه گروه الگوی غذایی غالب شناسایی شد، الگوی غذایی  گروه اول ، گروه دوم و گروه سوم . آنالیز چند متغیره نشان داد که شانس تولد نوزاد کم وزن(Low Birth Weigh) و نوزاد نارس( Preterm Birthبا افزایش پیروی ‌‌ازالگوی‌ غذایی‌‌ ‌‌گروه‌اول (1/15= LBW:OR , 1/05= PTB:OR) افزایش و شانس کوچک برای سن بارداری( Small for Gestational Age)و بزرگ برای سن بارداری( Larg for Gestational Age) (0/89  =LGA:OR   و  0/8SGA:OR=)با افزایش پیروی از این گروه، کاهش می یابد. همچنین پیروی از الگوی غذایی گروه دوم با شانس0/73OR=  LBW:و  0/83LGA:OR= ارتباط معکوس  و با شانس 1/26=  PTB:OR   و 1/04= SGA: OR ارتباط مستقیم داشت. نتایج نشان داد که میزان تبعیت از الگوی غذایی گروه سوم در ارتباط معکوس با تمام شاخص‌های فوق بوده‌و‌الگوی‌غذایی‌ گروه‌سوم‌ارتباط منفی معناداری با شاخص LGA  را داشت.
نتیجه گیری: مطالعه حاضر وجود ارتباط بین شاخص های  LBW ,SGA ,PTB ,LGA و الگوهای غذایی مادر در طول بارداری را نشان داد. مطالعات آینده نگر برای تأیید این یافته‌ها پیشنهاد می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: الگوی غذایی، بارداری، نوزاد کم وزن، نوزاد نارس، نوزاد کوچک برای سن بارداری، نوزاد بزرگ برای سن بارداری
دریافت: 1398/5/6 | پذیرش: 1398/11/29 | انتشار: 1399/9/2

Karimi Z, ayremlou P, nouri saeidlou S. Assessment Of The Relationship Between Maternal Dietary Patterns During Pregnancy And Its Outcomes In Infants. SJKU 2020; 25 (5) :67-83

کریمی زهرا، آیرملو پروین، نوری سعیدلو سکینه. بررسی ارتباط بین الگو های غذایی مادر در طول بارداری و پیامدهای آن در نوزادان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1399; 25 (5) :67-83