:: دوره 24، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
فاطمه رئیسی 1، آزیتا افراشی2 ، مریم مقدسین3 ، آمنه حاجی کرم4 ، شهین نعمت زاده5
1- موسسه آموزش عالی شناختی، تهران، ایران ، elhamaraiisi@gmail.com
2- پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران، ایران
3- گروه علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه خوارزمی. تهران، ایران
4- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ابهر
5- موسسه آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران
زمینه و هدف: استعاره نوعی ارتباط منظم بین دو حوزه مفهومی است. در استعاره یک حوزه تجربی  یا حسی که حوزه مبدأ خوانده می­شود. بر حوزه دیگری که حوزه مقصد است، ارتباط داده می­­شود. هدف این مطالعه، بررسی درک الگوی استعاری زمان در بین دانشجویان رشته­های پزشکی و پیراپزشکی بر اساس جنسیت، سن و وضعیت تحصیلی است.
روش بررسی: روش این مطالعه توصیفی از نوع زمینه­یابی بود. نمونه این مطالعه شامل 120 دانشجوی رشته­های پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه تهران بودند که حداقل تحصیلات در مقطع کارشناسی داشتند و به‌صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار این مطالعه، پرسشنامه الگوی استعاری زمان بود که بر اساس تحلیل پیکره­ای استعاره­های زمان و میزان بسامد حوزه‌های مبدأ زمان توسط رئیسی 1397 ساخته شد و دارای سه عامل شیء، مکان و ماده بود. جهت تحلیل داده‌ها از آزمون همبستگی پیرسون، آزمون مقایسه میانگین‌های مستقل، آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی حداقل تفاوت معنادار استفاده شد.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که تفاوت بین زن و مرد دانشجو در میزان درک الگوی استعاری زمان و زیر مقیاس­های آن از نظر آماری معنادار نیست. اما با افزایش مقطع تحصیلی از کارشناسی به تحصیلات تکمیلی و دوره­های تخصص، درک الگوی استعاری زمان بهتر می­شود. از طرفی، با افزایش سن میزان درک الگوی استعاری زمان در زیرمقیاس شیء بهتر می­گردد، اما در زیر مقیاس‌های ماده و مکان میزان درک از الگوی استعاری زمان تقریباً در تمام سطوح سنی مشابه است.
نتیجه­ گیری: درک انتزاعی زمان وابسته به جنسیت نمی­باشد، اما با افزایش سن و وضعیت تحصیلات می­تواند، بهبود پیدا کند.

واژه‌های کلیدی: الگوی استعاری زمان، سن، جنسیت، وضعیت تحصیلی، دانشجویان رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی
دریافت: 1398/2/4 | پذیرش: 1398/4/16 | انتشار: 1398/7/10

Raiisi F, Afrashi A, Moghadasin M, HajiKaram A, Nematzadeh S. Understanding of metaphorical time pattern among medical and paramedical students. based on gender, age and academic status. SJKU 2019; 24 (4) :56-67

رئیسی فاطمه، افراشی آزیتا، مقدسین مریم، حاجی کرم آمنه، نعمت زاده شهین. درک الگوی استعاری زمان در بین دانشجویان رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی بر اساس جنسیت، سن و وضعیت تحصیلی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (4) :56-67