:: دوره 22، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) ::
رحمت الله ایری1 ، فرشاد شیخ اسمعیلی2 ، نیما فتاحی1 ، رومینا رشادت1 ، بهزاد سعیدی1 ، زهرا شاه عباس پور1 ، لیدا امامی1 ، پدرام عطایی2 ، قباد مرادی 3، کریم شریفی4
1- دانشجو پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
2- مرکز تحقیقات گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، moradi_gh@yahoo.com
4- گروه رادیولوژی، بیمارستان بعثت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

زمینه و هدف: سندرم روده ی تحریک پذیر با درد شکم و تغییرات اجابت مزاج خود را نشان می دهد. این مطالعه با هدف بررسی شیوع سندرم روده تحریک پذیر و عوامل مرتبط با آن را در سال93-1392 در جمعیت عمومی سنندج اجرا شده است.

روش بررسی: این مطالعه به صورت  مقطعی به مدت 12ماه از تابستان 1392 تا تابستان 1393 در شهر سنندج انجام شد. نمونه گیری این مطالعه به صورت تصادفی خوشه ای انجام شد. حجم نمونه با در نظر گرفتن design effect 430 نفر در نظر گرفته شد. جهت تشخیص IBS کرایتریای ROME III مورد استفاده قرار گرفت. در آنالیز اهداف کیفی و چند متغیره برای متغیرهای دسته بندی شده از رگرسیون لجستیک استفاده شد. داده های این مطالعه در نرم افزار STATA11  مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

نتایج: شیوع سندرم روده تحریک پذیر در جمعیت عمومی شهر سنندج 63/10 درصد می باشد به طوری که توزیع جنسیتی آن  در جامعه مردان  5/11% و در جامعه ی زنان 96/9%  می باشد و این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار نبود.( OR = 1/184, 95% CI = 0/574 - 2/439 ). با وجود اینکه بازه سنی 30-40 سال شیوع بالاتری را نسبت به سایر بازه ها دارا ست اما این تفاوت از لحاظ آماری معنادار نبود(OR= 0/679 , ./95 CI  = 0/189, 2/441 ).

نتیجه گیری: شیوع سندرم روده تحریک پذیر در شهرستان سنندج در مقایسه با سایر نقاط ایران نسبتا بالاتر است. با توجه به میزان بالای شیوع این بیماری در شهرستان سنندج توصیه می شود که مطالعات بیشتری جهت شناسایی عوامل ایجاد بیماری و عوامل تشدید کننده آن انجام شود.

کلید واژه: سندرم روده تحریک پذیر، شیوع، مطالعه مبتنی بر جمعیت، سنندج

وصول مقاله:3/5/95 اصلاحیه نهایی:2/8/95 پذیرش:17/8/95

واژه‌های کلیدی: سندرم روده تحریک پذیر، شیوع، مطالعه مبتنی بر جمعیت، سنندج
دریافت: 1395/12/24 | پذیرش: 1395/12/24 | انتشار: 1395/12/24