:: دوره 22، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) ::
علی اکبر مظفری 1، رسول شهروز2 ، عباس احمدی3 ، حسن ملکی نژاد4 ، کریم مردانی5
1- دکترای بافت شناسی مقایسه ای، بیمارستان سینا کامیاران، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، کامیاران، ایران ، Mozafari_49@yahoo.com
2- گروه علوم پایه، بخش بافت شناسی و جنین شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
3- گروه علوم پایه، بخش آناتومی وجنین شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
4- گروه علوم پایه، بخش فارماکولوژی وسم شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
5- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

زمینه و هدف: استرس اکسیداتیو می تواند از دلایل تغییر در پارامتر اسپرم وتوقف رشد جنین از رحم باشد که منجر به از بین رفتن در اثر نکروز یا مرگ برنامه ریزی شده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات محافظتی اتیل پیرواتEthylpyruvate (EP)  بر پارامتر های اسپرم و روند لقاح داخل آزمایشگاهی در شرایط تنش اکسیداتیو حاصل از کمخونی همولیتیک القاء شده توسط فنیل هیدرازین Phenylhydrazine (PHZ) می باشد.

روش بررسی: دراین مطالعه تجربی تعداد 40 قطعه موش سوری نر بطور تصادفی به چهار گروه  تقسیم گردیدند.گروه کنترل سرم فیزیولوژی(ml,IP1/0) دریافت نمود.گروه PHZ، PHZ با دوز mg/100gr/b.w8 برای بار اول و دوز  mg/100gr/b.w6 هر 48 ساعت یک بار،درگروه PHZ+EP، اتیل پیروات با دوزmg/kg,IP40 و فنیل هیدرازین با دوز مشابه گروه PHZ تزریق شد و درگروه چهارم فقط اتیل پیروات با دوز مشابه گروه PHZ+EP تجویز شد. جهت انجام لقاح داخل آزمایشگاهیIn Vitro Fertilization (IVF) 40 قطعه موش سوری ماده برای استحصال تخمک استفاده گردید. 35 روز پس از شروع دوره درمان موشهای نرآسان کشی شده و اسپرم آنها استحصال و پارامترهای اسپرم بررسی گردید و برای هرگروه درمانی نر یک گروه ماده به همان تعداد در نظر گرفته شد. برای گرفتن تخمک از آنها، تحریک تخمک گذاری با استفاده PMSG و  HCGانجام شد، حیوانات پس از بیهوشی آسان کشی شدند و پس ازاستحصال تخمک و انجام لقاح با اسپرم در محیط کشت HTFM+4mgBSA نگهداری شدند، تخمک های لقاح یافته به مدت 120 ساعت انکوبه شدند و مراحل رشد جنینی در این مدت مورد بررسی قرار گرفت ، آنالیز آماری داده ها توسط نرم افزار نرم افزارSPSS ویرایش 16و پس از کنترل نرمالیتی توزیع داده ها با آزمون آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت و برای مقایسه درصد باروری از نرم افزار  minitab  و روش  2proportionاستفاده شد.

نتایج: میانگین درصد اسپرمهای با DNA  آسیب دیده، اسپرم با عدم بلوغ هسته ای، اسپرم با مورفولوژی غیر طبیعی درگروه PHZ نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری پیدا نمود، که با تجویز آنتی اکسیدانت این شاخص ها به طور معنی داری بهبودپیدا نمودند (05/0>P). در گروه PHZ، میانگین درصد لقاح، بلاستوسیت، و تعداد جنین های متوقف شده نسبت به گروه کنترل کاهش  قابل ملاحظه ای نشان داده، که با تجویز اتیل پیروات این پارامترها به طور قابل ملاحظه ای بهبود پیدا نمودند(05/0>P).

نتیجه گیری: این مطالعه نشان دادکه استفاده از اتیل پیروات باعث بهبودی شاخصهای اسپرم و روند رشد جنین در شرایط آزمایشگاهی شده لذا برای بهبودی پارامترهای های فوق استفاده از اتیل پیروات توصیه می شود.

واژگان کلیدی: اتیل پیروات، فنیل هیدرازین،  کیفیت اسپرم، لقاح داخل آزمایشگاهی، موش سوری

وصول مقاله:2/3/94 اصلاحیه نهایی:19/7/95 پذیرش:20/9/95

واژه‌های کلیدی: اتیل پیروات، فنیل هیدرازین، کیفیت اسپرم، لقاح داخل آزمایشگاهی، موش سوری
دریافت: 1395/12/24 | پذیرش: 1395/12/24 | انتشار: 1395/12/24