[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 21، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) ::
جلد 21 شماره 5 صفحات 69-80 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت انتروتوکسین های تولید شده توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در فراورده های گوشتی سوسیس و کالباس در استان اصفهان در تابستان سال 1394
مرجان هادیان زرکش، دکتر ابراهیم رحیمی1، دکتر زهرا اسفندیاری 2
1- استاد
2- ، research_esfandiary@mui.ac.ir
چکیده:  

زمینه و هدف: آلودگی ماده غذایی به انتروتوکسینهای استافیلوکوکوس اورئوس عامل خطری برای سلامتی انسان محسوب می شود. نظر به عدم وجود اطلاعات از آلودگی فرآورده های گوشتی سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس در ایران، درمطالعه حاضر وضعیت این سموم در این گروه ازمحصولات بررسی گردید.

 روش بررسی: دریک مطالعه توصیفی مقطعی،72 نمونه سوسیس و کالباس از انبار محصول 4 کارخانه فعال تولید کننده فراورده گوشتی با درجات متفاوت کیفی آ، ب، ث و د در تابستان 1394در استان اصفهان جمع آوری گردید. درجه بندی کیفی کارخانجات مورد مطالعه براساس  فرم "ارزیابی برنامه های پیش نیازی" مصوب سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران ارزیابی شد. جهت تاثیر نقش بهداشت بر آلودگی فراورده سوسیس و کالباس به  انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس، امتیاز فاکتورهای بهداشتی شامل"بهداشت کارگران"، "تولید و فراوری"، "شست و شو، ضدعفونی و نظافت" و "شناسایی خطر و پایش" کارخانجات مورد نظر بر اساس فرم فوق الذکر نیزتعیین گردید. کارخانجات مورد بررسی دارای درجات کیفی آ، ب، ث و د به ترتیب دارای امتیازات 924، 825، 754 و 614 بودند و درجه بهداشتی کارخانجات براساس فرم"ارزیابی برنامه های پیش نیازی"، مطلوب ارزیابی گردید. آزمون تشخیص وشناسایی انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس با کیت الایزا صورت پذیرفت. نتایج حاصل با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون آماری مربع کای مورد آنالیز و  05/0> P در نظر گرفته شد.

یافته ها: نتایج حاکی از عدم آلودگی سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس در کلیه کارخانجات مورد بررسی با درجات متفاوت کیفی و مشابه بهداشتی، آ، ب، ث و د بود.

نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان می دهد علیرغم متفاوت بودن درجات کیفی کارخانجات مورد بررسی، به کارگیری تدابیر مناسب در خصوص رعایت اصول بهداشتی ونظارت مستمرکارشناسان مدیریت نظارت بر موادغذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از عوامل موثر درکنترل آلودگی سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس می تواند باشد.

واژه های کلیدی: انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس، سوسیس، کالباس، کارخانجات فراورده گوشتی، اصفهان، ایران

وصول مقاله:13/10/94 اصلاحیه نهایی:14/6/95 پذیرش:15/6/95

واژه‌های کلیدی: انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس، سوسیس، کالباس، کارخانجات فراورده گوشتی، اصفهان، ایران
متن کامل [PDF 211 kb]      
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۵/۹/۲ | پذیرش: ۱۳۹۵/۹/۲ | انتشار: ۱۳۹۵/۹/۲
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


دوره 21، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.048 seconds with 782 queries by yektaweb 3503