اثرات in vivo و in vitro عصاره آبی میوه سس (Cuscuta pentagona) بر فعالیت حرکتی ایلئوم موش صحرایی و مکانیسم احتمالی آن
|
محمدکاظم غریب ناصری1 ، عنایت انوری ، محمد بدوی  |
|
|
چکیده: (12024 مشاهده) |
چکیده زمینه و هدف : سس گیاهی انگلی از خانواده Convolvulaceae است که در طب سنتی ایران جهت درمان بعضی از اختلالات گوارشی استفاده میشود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر عصاره آبی میوه گونه Cuscuta pentagona بر فعالیت انقباضی ایلئوم موش صحرایی به صورت درون تنی و برون تنی و نیز بررسی مکانیسم احتمالی آن میباشد. روش بررسی : عصاره به روش دم کردن که منطبق با روش سنتی مصرف آن میباشد تهیه گردید. قطعه ایلئوم از موش بالغ نر نژاد ویستار جدا گردید و در حمام بافت ( ml 10) حاوی محلول تایرود (4/7 pH و ºC 37) و تحت 1 گرم کشش اولیه قرار داده شد و انقباضات آن به کمک ترانسدیوسر ایزوتونیک ثبت گردید. در مطالعات برون تنی انقباضات ایلئوم ناشی از کلرورپتاسیم و استیل کولین در غیاب و در حضور بعضی از مهار کنندهها و آنتاگونیستهای مهم بررسی گردید. در مطالعات درون تنی نیز به گروههای مختلف موشها، سالین، سه دوز مختلف عصاره و یا آتروپین تجویز شد و gastrointestinal transit اندازهگیری شد. یافتهها : غلظتـهای تجمعی این عصـاره (5/0 تا mg/ml 8) به صورت وابستـه به غلظت انقباضات ایلئـوم ناشی از کلرورپتاسیم ( mM 60) و استیلکولین ( µM 1) را کاهش داد (001/0 p< ). عملکرد ضد انقباضی عصاره با اینکوبه کردن بافت (20 و یا 30 دقیقه) با فنتولامین ( µM 1)، پروپرانولول ( µM 1)، L-NAME ( µM 100) و نالوکسون ( µM 1) کاهش نیافت. در محلول تایرود بدون کلسیم، ایلئـوم دپولاریزه شده (توسط کلرورپتاسیم mM 120)، با اضافه نمودن غلظتهای تجمعی کلرور کلسیم (225/0 تا mM 6/3) انقباض وابسته به غلظت کلسیم را نشان داد. عصاره در غلظتهای 2 و mg/ml 4 به صورت وابسته به غلظت، انقباضات ناشی از کلرورکلسیم را کاهش داد (001/0 p< ). در مطالعه in vivo ، تجویز خوراکی عصاره (250، 500 و mg/kg 750) بعد از 4 ساعت بصورت وابسته به غلظت، gastrointestinal transit خوراک زغال را در موش صحرایی کاهش داد. نتیجهگیری : نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد که عصاره آبی میوه سس احتمالاً با دخالت کانالهای کلسیم و بدون دخالت رسپتورهای آدرنرزیک ( α و β )، رسپتورهای اووپیوئیدی و نیز بدون تأثیرگذاری بر سنتز نیتریک اکساید سبب شل شدن ایلئوم موش صحرایی شده است. این مطالعه in vivo و in vitro نشان داد که عصاره میوه سس ( Cuscuta pentagona )، فعالیت حرکتی ایلئوم موش صحرایی را کاهش میدهد. |
|
واژههای کلیدی: کلید واژهها: میوه سس، موش صحرایی، انقباض ایلئوم، زمان عبور معدی- رودهای |
|
متن کامل [DOC 378 kb]
(2577 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1388/1/17 | انتشار: 1386/6/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|