:: دوره 21، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) ::
بررسی شیوع و علل ایکتر طول کشیده غیر مستقیم نوزادی
حسن بسکابادی 1، معصومه گودرزی
1- ، Boskabadih@mums.ac.ir

زمینه و هدف: زردی که پس  از روز ۱۴ بعد از تولد ادامه داشته باشد، زردی طول کشیده نامیده می شود و شیوعی برابر با40-15% دارد. شناخت علل و عوامل مختلف زردی می تواند در کاهش شدت و کنترل زردی مؤثر باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی شیوع زردی طول کشیده، علایم و فاکتورهای مستعد کننده آن در نوزادان مراجعه کننده به بیمارستان قائم (عج) شهر مشهد انجام شده است.

روش کار: در این مطالعه مقطعی، 413 نفر از نوزادان با زردی بیش از 14 روز مراجعه کننده به بیمارستان قائم (عج) شهر مشهد به روش نمونه گیری ساده انتخاب و وارد مطالعه شدند. از نوزادان مورد مطالعه شرح حال، معاینه و آزمایشات لازم انجام گردید. در توصیف داده ها از میانگین، انحراف معیار، جدول فراوانی و در تحلیلی داده ها از t-Student و مجذور کای استفاده شد.

یافته ها: 15% نوزادان مورد بررسی زردی طول کشیده داشتند. میانگین سنی واحدهای پژوهش 7/4± 5/19 روز، میانگین وزن هنگام تولد600± 2900 گرم و میانگین بیلی روبین غیر مستقیم آنان 5/4±72/17میلی گرم در دسی لیتر بود. علل زردی طول کشیده به ترتیب شیوع عبارت بودند از: زردی ناشی از شیر مادر3/56%، عفونت ادراری4/10% ، ناسازگاری ABO 9/6% ، کمبود آنزیمG6PD 9/5%، هیپوتیروئیدی7/3% ، سندرم کریگلر- نجار1/2% ، بیماری مادر زادی قلبی 3/1% و سایر علل4/4% بوده است

نتیجه گیری:  توصیه می شود در نوزاد مراجعه کننده با زردی طول کشیده  پس از معاینه و شرح حال کامل،  بررسی از نظر عفونت ادراری، ناسازگاری گروهای خونی، کمبود آنزیمG6PD  و هیپوتیروئیدی صورت گیرد شدت زردی معمولادر هیپوتیروئیدی وعفونت ادراری کم می باشد.

کلمات کلیدی: زردی طول کشیده، نوزادان ، هیپوتیروئیدی، عفونت ادراری.

وصول مقاله:28/10/93 اصلاحیه نهایی:20/10/94 پذیرش:10/11/94

واژه‌های کلیدی: زردی طول کشیده، نوزادان، هیپوتیروئیدی، عفونت ادراری.
دریافت: 1394/12/21 | پذیرش: 1394/12/21 | انتشار: 1394/12/21

Boskabadi H, Ghodarzi M. Prevalence and etiology of prolonged neonatal jaundice. SJKU 2016; 21 (1) :84-92

بسکابادی حسن، گودرزی معصومه. بررسی شیوع و علل ایکتر طول کشیده غیر مستقیم نوزادی . مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1395; 21 (1) :84-92

دوره 21، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها