[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اول سایت مجله::
صفحه اول سایت دانشگاه::
اطلاعات مجله::
اعضای دفتر مجله::
نمایه‌های مجله::
آرشیو مقالات::
راهنمای نویسندگان::
راهنمای داوران::
ثبت نام و ارسال مقاله::
امکانات سایت مجله::
واحد علم سنجی دانشگاه::
مقالات مرتبط::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نظرسنجی
نظر شما در مورد مقالات مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان چیست؟
ضعیف
متوسط
خوب
عالی
   
..
شاخص های استنادی مجله

Citation Indices from GS

AllSince 2020
Citations98385290
h-index3825
i10-index254128

 
..
کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
AWT IMAGE
..
معاونت تحقیقات و فن آوری
AWT IMAGE
..
SCImago Journal & Country Rank
:: دوره 29، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1403 ) ::
جلد 29 شماره 1 صفحات 84-69 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی و اعتبارسنجی سامانه ترکیبات مواد غذایی ایرانی جهت ارزیابی انرژی و مواد مغذی دریافتی: یک مطالعه کاربردی بنیادی با استفاده از داده‌های مطالعه کوهورت روانسر
یحیی پاسدار1 ، شیما مرادی2 ، سیدمصطفی نچواک3 ، سیدماجد نبویان4 ، احمدرضا درستی مطلق5
1- گروه علوم تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات عوامل محیطی مؤثر بر سلامت، انستیتو سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران ، shima.moradi@kums.ac.ir
3- گروه علوم تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات عوامل محیطی مؤثر بر سلامت، انستیتو سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
4- گروه مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات، دانشکده مهندسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
5- گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده:   (1617 مشاهده)
زمینه و هدف: برای ارزیابی‌های دقیق میزان دریافت رژیمی نیاز به ابزار دقیق و معتبر مبرم دیده می‌شود. این ابزارها علاوه بر کاربرد آسان، بلافاصله آنالیز کاملی از دریافت غذایی را به‌صورت انرژی، درشت مغذی‌ها و ریزمغذی‌ها نشان دهد. هدف مطالعه حاضر طراحی و اعتبارسنجی سامانه ترکیبات مواد غذایی ایرانی جهت تعیین میزان انرژی و مواد مغذی دریافتی بود.
مواد و روش ­ها: مطالعه کاربردی بنیادی حاضر با استفاده از زبان برنامه‌نویسی PHP 7.1 جهت پیاده‌سازی منطق سامانه و همچنین از چارچوب Laravel 8 به منظور بهره بری از امکانات یک چارچوب کد نویسی یکپارچه و همه‌گیر جهت طراحی پرسشنامه یادآمد و بسامد مصرف خوراک (FFQ) مبتنی بر وب انجام شد. پس از طراحی سامانه حاضر، اطلاعات دریافت رژیمی 40 نفر را به سامانه وارد کرده و با نرم­افزار(N4)  Nutritionist IV مقایسه شد.
 یافته‌ها: همبستگی مثبت و معنی­داری بین انرژی دریافتی، درشت مغذی‌ها و عمده ریزمغذی ­ها حاصل از دو سامانه طراحی شده و نرم افزار N4 مشاهده شد. این سامانه امکان خروجی آنی به‌صورت فایل اکسل به دو فارسی و انگلیسی را دارد. همچنین امکان ذخیره­ سازی انبوهی از اطلاعات را داشته و در مطالعات اپیدمیولوژی مناسب است. از طرفی این سامانه خروجی را به‌صورت کاربرپسند در نسخه قابل چاپ برای کاربر ارائه می­دهد که می­توان از آن در کلینیک ­های تغذیه استفاده نمود.
نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر به طراحی سامانه ترکیبات مواد غذایی ایرانی منجر شد که می­تواند جهت ارزیابی ­های دریافت­ های رژیمی در تحقیقات و بالین جایگزین مناسبی برای نرم­افزار N4 باشد. همچنین امکان افزودن آیتم­ های غذایی هر شهرستان را داشته و می­توان در تمامی شهرهای ایران از آن استفاده نمود.
 
واژه‌های کلیدی: انرژی دریافتی، غذا، مواد مغذی، رژیم
متن کامل [PDF 790 kb]   (309 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم تغذیه و رژیم درمانی
دریافت: 1402/3/5 | پذیرش: 1402/6/14 | انتشار: 1403/1/28
فهرست منابع
1. 1.Ji Y, Plourde H, Bouzo V, Kilgour RD, Cohen TR. Validity and usability of a smartphone image-based dietary assessment app compared to 3-day food diaries in assessing dietary intake among Canadian adults: randomized controlled trial. JMIR mHealth and uHealth. 2020;8(9):e16953. [DOI:10.2196/16953] [PMID] []
2. Amerzadeh M, Takian A, Pouraram H, Sari AA, Ostovar A. Policy analysis of socio-cultural determinants of salt, sugar and fat consumption in Iran. BMC nutrition. 2022;8(1):1-7. [DOI:10.1186/s40795-022-00518-7] [PMID] []
3. Azizi F. Current State of Obesity in Iran. Journal of Nutrition, Fasting & Health. 2022;10.
4. Kirkpatrick SI, Baranowski T, Subar AF, Tooze JA, Frongillo EA. Best Practices for Conducting and Interpreting Studies to Validate Self-Report Dietary Assessment Methods. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2019;119(11):1801-16. [DOI:10.1016/j.jand.2019.06.010] [PMID]
5. Mamud S, Bandyopadhyay S, Chatterjee P, Bhandari S, Chakraborty N, editors. DietSN: A Body Sensor Network for Automatic Dietary Monitoring System. Data Management, Analytics and Innovation; 2021 2021//; Singapore: Springer Singapore. [DOI:10.1007/978-981-16-2934-1_24]
6. Cui Q, Xia Y, Wu Q, Chang Q, Niu K, Zhao Y. Validity of the food frequency questionnaire for adults in nutritional epidemiological studies: A systematic review and meta-analysis. Critical reviews in food science and nutrition. 2023;63(12):1670-88. [DOI:10.1080/10408398.2021.1966737] [PMID]
7. Wilkens LR, Kang M, Park S-Y, Sawyer A, Boushey CJ, Au DLM, et al. Validation and Comparison of Nutrient Intakes from Two Dietary Questionnaires Developed for the Multiethnic Cohort Study. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2023;123(4):655-63.e1. [DOI:10.1016/j.jand.2022.09.016] [PMID]
8. Zack RM, Irema K, Kazonda P, Leyna GH, Liu E, Gilbert S, et al. Validity of an FFQ to measure nutrient and food intakes in Tanzania. Public health nutrition. 2018;21(12):2211-20. [DOI:10.1017/S1368980018000848] [PMID] []
9. Doustmohammadian A, Amini M, Esmaillzadeh A, Omidvar N, Abtahi M, Dadkhah-Piraghaj M, et al. Validity and reliability of a dish-based semi-quantitative food frequency questionnaire for assessment of energy and nutrient intake among Iranian adults. BMC Research Notes. 2020;13(1):95. https://doi.org/10.1186/s13104-020-05079-1 [DOI:10.1186/s13104-020-04944-3]
10. Burrows TL, Ho YY, Rollo ME, Collins CE. Validity of dietary assessment methods when compared to the method of doubly labeled water: a systematic review in adults. Frontiers in endocrinology. 2019;10:850. [DOI:10.3389/fendo.2019.00850] [PMID] []
11. Neuhouser ML, Prentice RL, Tinker LF, Lampe JW. Enhancing capacity for food and nutrient intake assessment in population sciences research. Annual review of public health. 2023;44:37-54. [DOI:10.1146/annurev-publhealth-071521-121621] [PMID] []
12. Adamson A, Davies K, Wham C, Kepa M, Foster E, Jones A, et al. Assessment of dietary intake in three cohorts of advanced age in two countries: Methodology challenges. The journal of nutrition, health & aging. 2023;27(1):59-66. [DOI:10.1007/s12603-023-1878-0] [PMID]
13. Eghtesad S, Hekmatdoost A, Faramarzi E, Homayounfar R, Sharafkhah M, Hakimi H, et al. Validity and reproducibility of a food frequency questionnaire assessing food group intake in the PERSIAN Cohort Study. Frontiers in Nutrition.10:1059870. [DOI:10.3389/fnut.2023.1059870] [PMID] []
14. Moradi S, Pasdar Y, Hamzeh B, Najafi F, Nachvak SM, Mostafai R, et al. Comparison of 3 nutritional questionnaires to determine energy intake accuracy in Iranian adults. Clinical nutrition research. 2018;7(3):213-22. [DOI:10.7762/cnr.2018.7.3.213] [PMID] []
15. Gunes FE, Imeryuz N, Akalin A, Calik B, Bekiroglu N, Alphan E, et al. Development and validation of a semi-quantitative food frequency questionnaire to assess dietary intake in Turkish adults. JPMA. 2015;65:756-63.
16. Paksaichol A, Chaturapanich G, Pholpramool C. Validation of Bioelectric Impedance Analysis for the Assessment of Body Composition in Young Adult Thai Women. J Physiol Biomed Sci. 2013;26(2):69-75.
17. Fatihah F, Ng B, Hazwanie H, Norimah A, Shanita S, al e. Development and validation of a food frequency evelopment and validation of a food frequency questionnaire for dietary intake assessment among uestionnaire for dietary intake assessment among multi-ethnic primary school-aged children. Singapore Med J. 2015;56(12):687-94. [DOI:10.11622/smedj.2015190] [PMID] []
18. Dutman AE, Stafleu A, Kruizinga A, Brants HA, Westerterp KR, Kistemaker C, et al. Validation of an FFQ and options for data processing using the doubly labelled water method in children. Public health nutrition. 2011;14(03):410-7. [DOI:10.1017/S1368980010002119] [PMID]
19. Varghese DS, Sreedhar S, Balakrishna N, Venkata Ramana Y. Evaluation of the relative accuracy of anthropometric indicators to assess body fatness as measured by air displacement plethysmography in Indian women. American Journal of Human Biology. 2016. [DOI:10.1002/ajhb.22846] [PMID]
20. Araujo MC, Yokoo EM, Pereira RA. Validation and calibration of a semiquantitative food frequency questionnaire designed for adolescents. Journal of the American Dietetic Association. 2010;110(8):1170-7. [DOI:10.1016/j.jada.2010.05.008] [PMID]
21. Dorosti A, Tabatabei M. Table of Food Composition Tehran Nutrition world 2007.
22. Lawrence I, Lin K. A concordance correlation coefficient to evaluate reproducibility. Biometrics. 1989:255-68. [DOI:10.2307/2532051] [PMID]
23. Madival SA, Jawaligi SS. Dietary assessment framework using improved K-means clustering and optimisation assisted CNN. Computer Methods in Biomechanics and Biomedical Engineering: Imaging & Visualization. 2023;11(3):651-64. [DOI:10.1080/21681163.2022.2099301]
24. Kuhnle GG. Nutritional biomarkers for objective dietary assessment. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2012;92(6):1145-9. [DOI:10.1002/jsfa.5631] [PMID]
25. Ravelli MN, Schoeller DA. Traditional self-reported dietary instruments are prone to inaccuracies and new approaches are needed. Frontiers in nutrition. 2020;7:90. [DOI:10.3389/fnut.2020.00090] [PMID] []
26. El Mesmoudi N, Al Dhaheri AS, Feehan J, Stojanovska L, Ali HI. Validation of a quantitative web-based food frequency questionnaire to assess dietary intake in the adult Emirati population. Plos one. 2022;17(1):e0262150. [DOI:10.1371/journal.pone.0262150] [PMID] []
27. Willett W. Nutritional epidemiology: Oxford university press; 2012. [DOI:10.1093/acprof:oso/9780199754038.001.0001]
28. Tabacchi G, Filippi AR, Breda J, Censi L, Amodio E, Napoli G, et al. Comparative validity of the ASSO-Food Frequency Questionnaire for the web-based assessment of food and nutrients intake in adolescents. Food & nutrition research. 2015;59(1):26216. [DOI:10.3402/fnr.v59.26216] [PMID] []
29. Sun C, Wang Q, Xu C, Wang W, Ma J, Gu L, et al. Reproducibility and Validity of a Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire for Assessing Dietary Intake of Vegetarians and Omnivores in Harbin, China. Nutrients. 2022;14(19):3975. [DOI:10.3390/nu14193975] [PMID] []
30. Bjerregaard AA, Halldorsson TI, Kampmann FB, Olsen SF, Tetens I. Relative validity of a web-based food frequency questionnaire for Danish adolescents. Nutrition journal. 2018;17(1):1-10. [DOI:10.1186/s12937-018-0312-7] [PMID] []
31. Alawadhi B, Fallaize R, Franco RZ, Hwang F, Lovegrove J. Web-Based Dietary Intake Estimation to Assess the Reproducibility and Relative Validity of the EatWellQ8 Food Frequency Questionnaire: Validation Study. JMIR formative research. 2021;5(3):e13591. [DOI:10.2196/13591] [PMID] []
32. Zazpe I, Santiago S, De la Fuente-Arrillaga C, Nuñez-Córdoba J, Bes-Rastrollo M, Martínez-González MA. Based Versus Web-Based Versions of Self-Administered Questionnaires, Including Food-Frequency Questionnaires: Prospective Cohort Study. JMIR public health and surveillance. 2019;5(4):e11997. [DOI:10.2196/11997] [PMID] []
33. Zainuddin LRM, Taha CSC, Shahril MR. Design and validation of web-based or online food frequency questionnaire for adults: A scoping review. Malays J Med Health Sci. 2021;17:320-31.
34. Sabir Z, Rosendahl-Riise H, Dierkes J, Dahl H, Hjartåker A. Comparison of dietary intake measured by a web-based FFQ and repeated 24-hour dietary recalls: the Hordaland Health Study. Journal of Nutritional Science. 2022;11:e98. [DOI:10.1017/jns.2022.97] [PMID] []
35. Verbeke J, Boedt T, Matthys C. Development and validity of a short web-based semi-quantitative Food Frequency Questionnaire applicable in both clinical and research setting: an evolution over time. Frontiers in Nutrition. 2023;10:1073559. [DOI:10.3389/fnut.2023.1073559] [PMID] []
36. König LM, Van Emmenis M, Nurmi J, Kassavou A, Sutton S. Characteristics of smartphone-based dietary assessment tools: a systematic review. Health Psychology Review. 2022;16(4):526-50. [DOI:10.1080/17437199.2021.2016066] [PMID]
37. Kusuma JD, Yang H-L, Yang Y-L, Chen Z-F, Shiao S-YPK. Validating Accuracy of a Mobile Application against Food Frequency Questionnaire on Key Nutrients with Modern Diets for mHealth Era. Nutrients. 2022;14(3):537. [DOI:10.3390/nu14030537] [PMID] []
38. Zainuddin LRM, Taha CSC, Shahril MR. Design and Validation of Web-Based or Online Food Frequency Questionnaire for Adults: A Scoping Review. Malaysian Journal of Medicine & Health Sciences. 2021;17(4).
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.KUMS.REC.1397.754



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pasdar Y, Moradi S, Nachvak S M, Nabavian S M, Dorosty Motlagh A R. Design and Validation of Web- Based Persian Food Composition to Eevaluate Energy and Nutrients Intake: A Basic Applied Study Using the Data From the Ravanser Cohort Study. SJKU 2024; 29 (1) :69-84
URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-7935-fa.html

پاسدار یحیی، مرادی شیما، نچواک سیدمصطفی، نبویان سیدماجد، درستی مطلق احمدرضا. طراحی و اعتبارسنجی سامانه ترکیبات مواد غذایی ایرانی جهت ارزیابی انرژی و مواد مغذی دریافتی: یک مطالعه کاربردی بنیادی با استفاده از داده‌های مطالعه کوهورت روانسر. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1403; 29 (1) :69-84

URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-7935-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4687