1- گروه علوم تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات عوامل محیطی مؤثر بر سلامت، انستیتو سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران 2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران ، shima.moradi@kums.ac.ir 3- گروه علوم تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات عوامل محیطی مؤثر بر سلامت، انستیتو سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران. 4- گروه مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات، دانشکده مهندسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. 5- گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده: (1349 مشاهده)
زمینه و هدف: برای ارزیابیهای دقیق میزان دریافت رژیمی نیاز به ابزار دقیق و معتبر مبرم دیده میشود. این ابزارها علاوه بر کاربرد آسان، بلافاصله آنالیز کاملی از دریافت غذایی را بهصورت انرژی، درشت مغذیها و ریزمغذیها نشان دهد. هدف مطالعه حاضر طراحی و اعتبارسنجی سامانه ترکیبات مواد غذایی ایرانی جهت تعیین میزان انرژی و مواد مغذی دریافتی بود. مواد و روش ها:مطالعه کاربردی بنیادی حاضر با استفاده از زبان برنامهنویسیPHP 7.1 جهت پیادهسازی منطق سامانه و همچنین از چارچوبLaravel 8به منظور بهره بری از امکانات یک چارچوب کد نویسی یکپارچه و همهگیر جهت طراحی پرسشنامه یادآمد و بسامد مصرف خوراک (FFQ) مبتنی بر وب انجام شد. پس از طراحی سامانه حاضر، اطلاعات دریافت رژیمی 40 نفر را به سامانه وارد کرده و با نرمافزار(N4) Nutritionist IVمقایسه شد. یافتهها: همبستگی مثبت و معنیداری بین انرژی دریافتی، درشت مغذیها و عمده ریزمغذی ها حاصل از دو سامانه طراحی شده و نرم افزار N4مشاهده شد. این سامانه امکان خروجی آنی بهصورت فایل اکسل به دو فارسی و انگلیسی را دارد. همچنین امکان ذخیره سازی انبوهی از اطلاعات را داشته و در مطالعات اپیدمیولوژی مناسب است. از طرفی این سامانه خروجی را بهصورت کاربرپسند در نسخه قابل چاپ برای کاربر ارائه میدهد که میتوان از آن در کلینیک های تغذیه استفاده نمود. نتیجهگیری:مطالعه حاضر به طراحی سامانه ترکیبات مواد غذایی ایرانی منجر شد که میتواند جهت ارزیابی های دریافت های رژیمی در تحقیقات و بالین جایگزین مناسبی برای نرمافزار N4باشد. همچنین امکان افزودن آیتم های غذایی هر شهرستان را داشته و میتوان در تمامی شهرهای ایران از آن استفاده نمود.
Pasdar Y, Moradi S, Nachvak S M, Nabavian S M, Dorosty Motlagh A R. Design and Validation of Web- Based Persian Food Composition to Eevaluate Energy and Nutrients Intake: A Basic Applied Study Using the Data From the Ravanser Cohort Study. SJKU 2024; 29 (1) :69-84 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-7935-fa.html
پاسدار یحیی، مرادی شیما، نچواک سیدمصطفی، نبویان سیدماجد، درستی مطلق احمدرضا. طراحی و اعتبارسنجی سامانه ترکیبات مواد غذایی ایرانی جهت ارزیابی انرژی و مواد مغذی دریافتی: یک مطالعه کاربردی بنیادی با استفاده از دادههای مطالعه کوهورت روانسر. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1403; 29 (1) :69-84