:: دوره 27، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
حسن مروتی 1، حجت عنبرا2 ، فرشته مرشدی3
1- استاد، بخش بافت شناسی و جنین‌شناسی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، hmorovvati@ut.ac.ir
2- دانشجوی دکترای تخصصی بافت شناسی مقایسه‌ای، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- دانشجوی دکترای تخصصی بافت‌شناسی مقایسه‌ای، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: سرترالین ازجمله داروهای ضدافسردگی است که گزارش­ های بحث­ برانگیزی در رابطه با عوارض این دارو بر روی دستگاه تولید­مثل وجود دارد. مطالعه حاضر به­­ منظور ارزیابی اثرات محافظتی ویتامین E در برابر آسیب­ های ناشی از سرترالین بر دستگاه تناسلی موش نر انجام پذیرفت.
مواد و روش­ ها: در این مطالعه تجربی، 40 سر موش­ نر بالغ به هشت گروه پنج ­تایی تقسیم شدند. چهار گروه از موش­ها ویتامین E را به میزان 100 واحد بین ­المللی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به ­صورت خوراکی به مدت 42 روز دریافت نمودند. به سه گروه از گروه­ های فوق بعد از دریافت ویتامین E، سرترالین به میزان 5، 10 و 20 میلی ­گرم بر کیلوگرم وزن بدن به­ صورت خوراکی تجویز گردید. یک گروه به­ عنوان کنترل در نظر گرفته شده و سه گروه دیگر تنها سرترالین را به میزان 5، 10 و 20 میلی ­گرم بر کیلوگرم وزن بدن به­ صورت خوراکی دریافت نمودند. 24 ساعت پس از آخرین تیمار، نمونه ­های خونی و بافتی بیضه جمع ­آوری و جهت بررسی­ های بیوشیمیایی، هیستوشیمیایی، شاخص­ های اسپرماتوژنز و همچنین بیان ژن ­های Bcl-2، Caspase-3 و Hsp70-2 مورد استفاده قرار گرفت.
یافته­ها: نتایج نشان ­دهنده افزایش معنی­ دار سطح مالون دی­ آلدئید، نیتریک اکساید، بیان ژن­ های­ Caspase-3 و Hsp70-2 و کاهش معنی­ داری در شاخص ­های اسپرماتوژنز، سطح ظرفیت آنتی­اکسیدانی تام، تستوسترون و بیان ژن Bcl-2 در گروه­ دریافت­ کننده سرترالین به میزان 20 میلی­ گرم بر کیلوگرم وزن بدن بود (0/05>P). پارامترهای ذکر شده در گروه ­هایی که همراه سرترالین ویتامین E را نیز دریافت کرده بودند، بهبود یافته بود.
نتیجه­گیری: ویتامین E می­تواند اثرات منفی بر پارامترهای بیوشیمیایی، هیستوشیمیایی، شاخص ­های اسپرماتوژنز و همچنین بیان ژن­ های Bcl-2، Caspase-3 و Hsp70-2 در بافت بیضه موش ­های دریافت­ کننده سرترالین را بهبود بخشد.
واژه‌های کلیدی: سرترالین، ویتامین E، آپوپتوز، Bcl-2، Caspase-3، Hsp70-2.
دریافت: 1400/4/21 | پذیرش: 1400/8/26 | انتشار: 1401/11/9

Ethics code: 30029.6.11

Morovvati H, Anbara H, Morshedi F. Protective effects of vitamin E against sertraline-induced oxidative stress on the reproductive system and expression of Bcl-2, Caspase-3 and Hsp70-2 genes in testicular tissue of mice. SJKU 2022; 27 (5) :24-40

مروتی حسن، عنبرا حجت، مرشدی فرشته. اثرات محافظتی ویتامین E در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از سرترالین بر دستگاه تولید‌مثلی و بیان ژن‌های Bcl-2، Caspase-3 و Hsp70-2 در بافت بیضه موش سوری. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1401; 27 (5) :24-40