1- دانشگاه علوم پزشکی تهران 2- دانشگاه علوم پزشکی تهران ، ladonnih@yahoo.com
چکیده: (12011 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: سوسری آلمانی (Blattella germanica, Blattodea: Blattellidae) از آفات منازل مسکونی، بیمارستانها، خوابگاهها و هتلها محسوب می شود که ناقل انواع قارچها، ویروسها، باکتریهای بیماری زا می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی مکانیسمهای مقاومت سوسری آلمانی نسبت به سموم بندیوکارب و کارباریل به روش In vivo در شهر تهران می باشد.
روش بررسی: در این مطالعه سوشهای سوسری آلمانی پس از جمع آوری از چند بیمارستان و خوابگاه در شهر تهران و انتقال به انسکتاریوم تحت شرایط یکسان آزمایشگاهی پرورش داده شدند. در ابتدا غلظتهای تمایزی سموم بندیوکارب و کارباریل از گروه کاربامات به روش تماس سطحی بر روی سوش حساس تعیین گردید. سپس سطح حساسیت و نوع مکانیسمهای مقاومت در سوشهای جمع آوری شده از مکانهای آلوده نسبت به حشره کشهای مذکور با استفاده از سینرژیستهای PBO و DEF مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: استفاده از سینرژیست DEF همراه سموم بندیوکارب و کارباریل مقاومت در تمامی سوشها را به طور کامل از بین برد. اما سینرژیست PBO مقاومت در سوشهای بیمارستانهای مفید، الوند، ولی عصر و خوابگاه شریعتی به طور کامل از بین نبرد. به طور کلی اثر DEF در شکستن میزان مقاومت بیشتر از PBO مشاهده گردید.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه در اغلب این سوشها مقاومت نسبت به بندیوکارب و کارباریل بطور کامل بوسیله DEF حذف گردید، نشان دهنده نقش بسیار بالای آنزیمهای استراز در ایجاد مقاومت نسبت به بندیوکارب و کارباریل بود. اما PBOدر اکثر این سوشها مقاومت را به طور کامل از بین نبرد که ممکن است مکانیسم (های) دیگری نظیر کاهش نفوذ کوتیکولی و عدم حساسیت نسبت به آنزیم استیل کولین استراز دخالت داشته باشند.
کلید واژه ها: سوسری آلمانی، مقاومت، بندیوکارب، کارباریل، سینرژیست
وصول مقاله :28/9/89 اصلاحیه نهایی:2/3/91 پذیرش:9/3/91
Paksa A, Ladoni H, Nasirian H. Comparison of PBO and DEF effects on creating bendiocarb and carbaryl insecticide resistance in German cockroach. SJKU 2012; 17 (3) :91-101 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-867-fa.html
پاکسا عظیم، لدنی حسین، نصیریان حسن. مقایسه تأثیر سینرژیستهای PBO و DEF در ایجاد مقاومت به سموم بندیوکارب وکارباریل در سوسری آلمانی در شهر تهران مقاومت به سموم بندیوکارب و کارباریل در سوسری آلمانی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1391; 17 (3) :91-101