[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اول سایت مجله::
صفحه اول سایت دانشگاه::
اطلاعات مجله::
اعضای دفتر مجله::
نمایه‌های مجله::
آرشیو مقالات::
راهنمای نویسندگان::
راهنمای داوران::
ثبت نام و ارسال مقاله::
امکانات سایت مجله::
واحد علم سنجی دانشگاه::
مقالات مرتبط::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نظرسنجی
نظر شما در مورد مقالات مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان چیست؟
ضعیف
متوسط
خوب
عالی
   
..
شاخص های استنادی مجله

Citation Indices from GS

AllSince 2020
Citations99015341
h-index3925
i10-index254128

 
..
کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
AWT IMAGE
..
معاونت تحقیقات و فن آوری
AWT IMAGE
..
SCImago Journal & Country Rank
:: دوره 29، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1403 ) ::
جلد 29 شماره 6 صفحات 35-24 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خواص ضد باکتریال و آنتی‌اکسیدان برخی از گیاهان بومی استان کردستان
شادیه محمدی1 ، اسمعیل قهرمانی2 ، لیلا محمدی3 ، سیده غزال حسینی4 ، سهیلا کریمیان5
1- استادیار بهداشت مواد غذایی، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2- استادیار مهندسی بهداشت محیط،مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3- مربی آموزش‌وپرورش ناحیه 2، سنندج، ایران
4- کارشناس مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
5- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، soheilakarimian1996@gmail.com
چکیده:   (539 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه عصاره ­های گیاهی و اجزاء آن­ها ازلحاظ فعالیت­های بیولوژیکی به‌ویژه ضد باکتریال و آنتی­ اکسیدان شناخته‌شده‌اند. به دلیل تنوع زیستی گونه ­های گیاهی استان کردستان و تفاوت در خواص دارویی گیاهان بسته به نقاط مختلف جغرافیایی، به بررسی خواص ضد ­باکتریال و آنتی ­اکسیدان برخی از گیاهان بومی این استان پرداخته­ شد. در این مطالعه، علاوه بر کمک به بازگشت حساسیت آنتی­ بیوتیکی در باکتری­های پاتوژن می­توان از آن­ها نیز به‌عنوان نگه‌دارنده‌های طبیعی بهره گرفت.
مواد و روش­ ها: مطالعه حاضر از نوع آزمایشگاهی بوده و پس از خریداری برخی گونه­ های گیاهی از داروخانه‌های گیاهی در سطح استان کردستان، جهت تعیین خواص دارویی آن­ها ابتدا با استفاده از روش آبی عصاره­ گیری صورت گرفت، سپس با روش انتشار در چاهک و همچنین روش MIC و MBC که با استفاده از میکروپلیت های 96 خانه­ای انجام گرفت، فعالیت  صاره­های آبی علیه باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و باکتری گرم منفی اشریشیاکلی تعیین و جهت بررسی خواص آنتی­اکسیدان از روش DPPH استفاده گردید. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آزمون ANOVA و آمارهای توصیفی استفاده گردید. وضعیت معناداری 0/05>p در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: بسیاری از گیاهان موردمطالعه دارای خواص ضد ­باکتریال و آنتی ­اکسیدان بالایی بودند. به‌طوری‌که عصاره گیاه پونه و پرسیاوشان به ترتیب بیشترین و کمترین اثر را علیه باکتری ­های استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی داشتند و همچنین عصاره گیاه پرسیاوشان و چای کوهی دارای بیشترین(75/81) و کمترین(71/16) درصد مهار رادیکال بودند.
نتیجه­ گیری: اغلب عصاره‌های گیاهی موردمطالعه که بومی استان کردستان بودند قدرت آنتی اکسیدانی و ضدباکتریال قابل‌توجهی را نشان دادند که می‌توان از این پتاسیل در بحث گیاهان دارویی و تهیه انواع گندزداهای سبز که کمترین اثرات زیست‌ محیطی را دارند بهره گرفت.
 
واژه‌های کلیدی: آنتی‌اکسیدان، ضد باکتریال، انتشار در چاهک، عصاره‌های گیاهی، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی
متن کامل [PDF 693 kb]   (27 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: علوم تغذیه و رژیم درمانی
دریافت: 1403/1/25 | پذیرش: 1403/7/11 | انتشار: 1403/12/19
فهرست منابع
1. 1.Darabpour E, Bavi AP, Motamedi H, Nejad SMS. Antibacterial activity of different parts of Peganum harmala L. growing in Iran against multi-drug resistant bacteria. EXCLI journal. 2011;10(1):252.
2. Hadadi Z, Nematzadeh GA, Ghahari S. A study on the antioxidant and antimicrobial activities in the chloroformic and methanolic extracts of 6 important medicinal plants collected from North of Iran. BMC chemistry. 2020;14(1):1-11. [DOI:10.1186/s13065-020-00683-5] [PMID] []
3. Chew YL, Ling Chan EW, Tan PL, Lim YY, Stanslas J, Goh JK. Assessment of phytochemical content, polyphenolic composition, antioxidant and antibacterial activities of Leguminosae medicinal plants in Peninsular Malaysia. BMC complementary and alternative medicine. 2011;11(1):1-10. [DOI:10.1186/1472-6882-11-12] [PMID] []
4. Aljelehawy QHA, Mohammadi S, Mohamadian E, Raji Mal Allah O, Mirzaei A, Ghahremanlou M. Antimicrobial, anticancer, antidiabetic, antineurodegenerative, and antirheumatic activities of thymol: Clarification of mechanisms. Micro Nano Bio Aspects. 2023;2(1):1-7.
5. Kazeminia M, Mehrabi A, Mahmoudi R. Chemical composition, biological activities, and nutritional application of Asteraceae family herbs: A systematic review. TPR 2022;6(3):187-213.
6. Stanković N, Mihajilov-Krstev T, Zlatković B, Stankov-Jovanović V, Mitić V, Jović J, et al. Antibacterial and antioxidant activity of traditional medicinal plants from the Balkan Peninsula. NJAS-Wageningen J. Life Sci. 2016;78(2):21-8. [DOI:10.1016/j.njas.2015.12.006]
7. Akhtar N, Mirza B. Phytochemical analysis and comprehensive evaluation of antimicrobial and antioxidant properties of 61 medicinal plant species. Arab. J. Chem. 2018;11(8):1223-35. [DOI:10.1016/j.arabjc.2015.01.013]
8. Mehrabi A, Mahmoudi R, Khedmati Morasa H, Mosavi S, Kazeminia M, Attaran Rezaei F, et al. Study of chemical composition, antibacterial and antioxidant activity of thyme leaves and stems essential oil JMPB 2022;11(2):253-63.
9. Mahmoudi R, Nosratpour S. Teucrium polium L. essential oil: phytochemiacl component and antioxidant properties. Int. Food Res. J. 2013;20(4):12-19.
10. Hooshidari F. Medicinal plants of Kurdistan province. IJMAPR 2009;25(1):92-103. In Persian
11. Ncube B, Finnie J, Van Staden J. Quality from the field: The impact of environmental factors as quality determinants in medicinal plants. S. Afr. J. 2012;82(4):11-20. [DOI:10.1016/j.sajb.2012.05.009]
12. Aali E, Mahmoudi R, Kazeminia M, Hazrati R, Azarpey F. Essential oils as natural medicinal substances. 2017;75(7):480-489
13. Jafari AA, Shohrati M, Mahmoudi R, Hoseini RH, Nosratpour S, Pajohi-Alamoti M, et al. Chemical composition and biological activities of Scrophularia striata extracts. Minerva Biotecnologica. 2014;26(3):183-9.
14. Dong J, Ma X, Wei Q, Peng S, Zhang S. Effects of growing location on the contents of secondary metabolites in the leaves of four selected superior clones of Eucommia ulmoides. Industrial Crops and Products. 2011;34(3):1607-14. [DOI:10.1016/j.indcrop.2011.06.007]
15. Zakerin A, Ahmadi E, Fasihi-Ramandi M, Abdollahi S, Molazadeh A, Jafari S, et al. The effects of ecologic condition on antimicrobial activity of endemic herbal extracts in fars province. JABS 2015;5(1):111-9.
16. Bhattacharjee I, Chatterjee SK, Chatterjee S, Chandra G. Antibacterial potentiality of Argemone mexicana solvent extracts against some pathogenic bacteria. MIOC. 2006;101(7):645-8. [DOI:10.1590/S0074-02762006000600011] [PMID]
17. Aliakbarlu J, Mohammadi S, Khalili S. A study on antioxidant potency and antibacterial activity of water extracts of some spices widely consumed in I ranian diet. J. Food Biochem.. 2014;38(2):159-66. [DOI:10.1111/jfbc.12034]
18. Balouiri M, Sadiki M, Ibnsouda SK. Methods for in vitro evaluating antimicrobial activity: A review. J. Pharm. Anal. 2016;6(2):71-9. [DOI:10.1016/j.jpha.2015.11.005] [PMID] []
19. Alavi M, Dehestaniathar S, Mohammadi S, Maleki A, Karimi N. Antibacterial activities of phytofabricated ZnO and CuO NPs by Mentha pulegium leaf/flower mixture extract against antibiotic resistant bacteria. Adv. Pharm. Bull. 2021;11(3):497. [DOI:10.34172/apb.2021.057] [PMID] []
20. Aliakbarlu J, Sadaghiani SK, Mohammadi S. Comparative evaluation of antioxidant and anti food-borne bacterial activities of essential oils from some spices commonly consumed in Iran. Food Sci. Biotechnol.; FSB. 2013;22(3):1487-93. [DOI:10.1007/s10068-013-0242-2]
21. Hawkey P. Prevalence and clonality of extended‐spectrum β‐lactamases in Asia. CMI. 2008;14(1):159-65. [DOI:10.1111/j.1469-0691.2007.01855.x] [PMID]
22. Mahmoudi R, Ehsani A, tajik H, Pajohi-Alamoti M. Evaluation of phytochemical and antibacterial properties of some medicinal plants from Iran. JBAPN 2013;3(5-6):310-22. [DOI:10.1080/22311866.2013.867665]
23. Kedir WM, Geleta AK, Weldegirum GS, Sima MF. Antioxidant activity of selected plants extract for palm oil stability via accelerated and deep frying study. Heliyon. 2023;9(7):51-63. [DOI:10.1016/j.heliyon.2023.e17980] [PMID] []
24. Narimani R, Moghadam M. Investigating the antibacterial properties of ethanolic extracts of four native medicinal plants of Ardabil province by two methods of disc diffusion and well. Research in Medicine: JRMS. 2016;40(3):1-8. In Persian
25. Mohammad N, Behbahani A, Junidabad R. Evaluation of antimicrobial activity, antioxidant, phenolic and flavonoid power of nettle extract: an in vitro study. Iranian journal of food science and industry. 2022;19(125):147-56. In Persian
26. Rasouli M, Mahmoudi R, Kazeminia M. A Review on the Effect of Medicinal Plant Essences on the Performance of Probiotic Bacteria. JMUMS. 2017;26(144):411-23.
27. Sayyahi J, Mobaiyen H, Jafari B, Sales AJ. Antibacterial Effects of Ethanolic Extracts of Ziziphus jujuba, Medicago sativa, Reum ribes and Hyssopus officinalis on Some Standard Gram-Positive and Gram- Negative Bacteria in Vitro. Armaghane-danesh. 2021;26(3):338-50. In Persian [DOI:10.52547/armaghanj.26.3.338]
28. Bonab ZH, Khah EN. Evaluation of Antioxidant and Antimicrobial Activities of Methanolic Extract from Malva silvestans and Lowsonia inermis on intestinal bactria. Journal of Microbial World. 2010;3(3):186-93. In Persian
29. Majd A, Arbabian S, Kaviani M. Investigating the antimicrobial effects of extracts of underground and aerial organs and seeds of the chicory plant (Cichoium intybus L.) on Gram-positive and Gram-negative bacteria. Physiology and animal development (biological sciences). 2009;2(3):13-21. In Persian
30. Modarresi Chahardehi A, Ibrahim D, Fariza Sulaiman S, Aboulhassani F. Determination of antimicrobial activity of various extracts of stinging nettle (Urtica dioica). J. Med. Plants Stud. 2012;11(42):98-104. [DOI:10.15517/rbt.v60i4.2074] [PMID]
31. Zouari Bouassida K, Bardaa S, Khimiri M, Rebaii T, Tounsi S, Jlaiel L, et al. Exploring the Urtica dioica leaves hemostatic and wound-healing potential. Biomed Res. Int. 2017;2017(2):1-10. [DOI:10.1155/2017/1047523] [PMID] []
32. Mortazaei S, Rafieian M, Samani RA, Shahinfard N. Comparison of Phenolic Compounds Concentrations and Antioxidant Activity of Eight Medicinal Plants Print.JRUMS. 2013;12(7):519-30. In Persian
33. Fazelipuor B, Rahnama M, Mazareii A. Correlation between Antioxidant Activity and Antibacterial Activity of Nine Medicinal Plant Extracts. JMUMS. 2017;27(149):63-78. In Persian
34. Azadeh Z, Saeidi K, Lorigooini Z, Kiani M, Maggi F. Organ-oriented phytochemical profiling and radical scavenging activity of Alcea spp.(Malvaceae) from Iran. SN Applied Sciences. 2020;2(1):1-9. [DOI:10.1007/s42452-020-2410-3]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.MUK.REC. 1401.133


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

mohammadi S, ghahramani E, mohammadi L, Hosseini S G, karimian S. Investigating the Antibacterial and Antioxidant Properties of Some Native Plants of Kurdistan Province. SJKU 2025; 29 (6) :24-35
URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-8391-fa.html

محمدی شادیه، قهرمانی اسمعیل، محمدی لیلا، حسینی سیده غزال، کریمیان سهیلا. بررسی خواص ضد باکتریال و آنتی‌اکسیدان برخی از گیاهان بومی استان کردستان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1403; 29 (6) :24-35

URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-8391-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4700