[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اول سایت مجله::
صفحه اول سایت دانشگاه::
اطلاعات مجله::
اعضای دفتر مجله::
نمایه‌های مجله::
آرشیو مقالات::
راهنمای نویسندگان::
راهنمای داوران::
ثبت نام و ارسال مقاله::
امکانات سایت مجله::
واحد علم سنجی دانشگاه::
مقالات مرتبط::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نظرسنجی
نظر شما در مورد مقالات مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان چیست؟
ضعیف
متوسط
خوب
عالی
   
..
شاخص های استنادی مجله

Citation Indices from GS

AllSince 2019
Citations91005498
h-index3825
i10-index238139

 
..
کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
AWT IMAGE
..
معاونت تحقیقات و فن آوری
AWT IMAGE
..
SCImago Journal & Country Rank
:: دوره 28، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1402 ) ::
جلد 28 شماره 6 صفحات 47-33 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی میزان آلودگی و خطر سرطان زایی ناشی از فلزات سنگین در خاک کشاورزی، گندم و آرد در شهرستان بیجار
مهدیه محمدی1 ، مصطفی لیلی 2، علیرضا رحمانی3 ، محمد خزائی3
1- گرایش بهره برداری و نگهداری از تأسیسات بهداشتی شهری، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران. ، mostafa.leili@gmail.com
3- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
چکیده:   (451 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف از این مطالعه، بررسی میزان آلودگی و غلظت فلزات سنگین شاخص در خاک کشاورزی، گندم و آرد و ارزیابی خطر سرطانزایی ناشی از آن در ساکنین شهرستان بیجار در سال 1400 بود.
مواد و روش‌ها: برای تعیین محتوای کل فلزات سنگین، نمونه خاک خشک پس از هضم اسیدی، به حالت پودر تبدیل و طبق مراحل هضم اسیدی جهت قرائت در دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی آماده شدند. عصاره گیری از نمونه‌ها به روش هضم اسیدی انجام شد. در نمونه‌های آرد نیز، هضم اسیدی بصورت مستقیم انجام گرفت. برای مطالعات ارزیابی خطرات غیر سرطانزایی، دو مسیر، مصرف مستقیم (بلع) و جذب پوستی فلزات سنگین مورد ملاحظه قرار گرفت. در محاسبه خطر سرطانزایی و غیر سرطانزایی، تمام فلزات سنگین شامل کادمیوم، سرب، روی و آرسنیک لحاظ شدند.
یافتهها: غلظت فلزات سنگین مورد مطالعه در چهار منطقه در نمونه های خاک، گندم و آرد نزدیک به هم بود و تفاوت قابل توجهی وجود نداشت. نتایج مربوط به ارزیابی خطر نشان داد که نمونه‌های خاک هر چهار منطقه مورد مطالعه از نظر خطر سرطان زایی ناشی از فلز آرسنیک در class III (ریسک متوسط) قرار داشتند. همچنین نمونه‌های خاک هر چهار منطقه ریسک پایین سرطانی مربوط به فلز کادمیم را نشان دادند. بقیه نمونه‌ها همگی خطر کمتر از 6-10 را نشان دادند. در هیچ یک از نمونه‌های آرد، گندم و خاک هر 4 منطقه مورد مطالعه ریسک بالاتر از 4-10 وجود نداشت.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ریسک بالایی برای خطر غیرسرطانی مربوط به فلز روی، سرب، آرسنیک، کادمیم بر اساس نمونه‌های بررسی شده وجود نداشت اما غلظت برخی از این فلزات مانند آرسنیک برای جمعیتهای حساس تر مانند کودکان نزدیک به میزان خطر است و باید اقدامات لازم جهت ارزیابی و کاهش این فلزات سنگین انجام گردد.
 
واژه‌های کلیدی: فلزات سنگین، ارزیابی ریسک سلامتی، خاک، گندم، آرد
متن کامل [PDF 1025 kb]   (96 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مهندسی بهداشت محیط
دریافت: 1401/6/17 | پذیرش: 1401/12/1 | انتشار: 1402/11/17
فهرست منابع
1. Amini M, Afyuni M, Khademi H, Abbaspour KC, Schulin R. Mapping risk of cadmium and lead contamination to human health in soils of Central Iran. Sci. Total Environ. 2005;347(1-3):64-77.
2. Rajabzadeh NT. Bread Technolog. Tehran University publishing Institute. 2008;5th edition:376-89.
3. Gębski J, Jezewska-Zychowicz M, Szlachciuk J, Kosicka-Gębska M. Impact of nutritional claims on consumer preferences for bread with varied fiber and salt content. Food Qual. Prefer. 2019;76:91-9.
4. Ghanbari M, Farmani J. Influence of hydrocolloids on dough properties and quality of barbari: an Iranian leavened flat bread. J Agr. Sci. Tech. 2013; 15: 545-555
5. Mansour SA, Belal MH, Abou-Arab AA, Gad MF. Monitoring of pesticides and heavy metals in cucumber fruits produced from different farming systems. Chemosphere. 2009;75(5):601-9.
6. Bigdeli M, Seilsepour M. Investigation of metals accumulation in some vegetables irrigated with waste water in Shahre Rey-Iran and toxicological implications. Am. Eurasian J Agric. Environ. Sci. 2008;4(1):86-92.
7. Llobet J, Falco G, Casas C, Teixido A, Domingo J. Concentrations of arsenic, cadmium, mercury, and lead in common foods and estimated daily intake by children, adolescents, adults, and seniors of Catalonia, Spain. J Agric. Food Chem. 2003;51(3):838-42.
8. Kampa M, Castanas E. Human health effects of air pollution. Environ. Pollut. 2008;151(2):362-7.
9. Bravi E, Marconi O, Sileoni V, Perretti G. Determination of free fatty acids in beer. Food chem. 2017;215:341-6.
10. Dong Q, Fang J, Huang F, Cai K. Silicon amendment reduces soil Cd availability and Cd uptake of two Pennisetum species. Int. J. Environ. Res. Public Health. 2019;16(9):1624.
11. ur Rehman MZ, Zafar M, Waris AA, Rizwan M, Ali S, Sabir M, et al. Residual effects of frequently available organic amendments on cadmium bioavailability and accumulation in wheat. Chemosphere. 2020;244:125548.
12. Retamal-Salgado J, Hirzel J, Walter I, Matus I. Bioabsorption and bioaccumulation of cadmium in the straw and grain of maize (Zea mays L.) in growing soils contaminated with cadmium in different environment. Int. J. Environ. Res. Public Health. 2017;14(11):1399.
13. Pateriya A, Verma RK, Sankhla MS, Kumar R. Heavy metal toxicity in rice and its effects on human health. Lett. Appl. NanoBio. Sci. 2020;10(1):1833-45.
14. Broadley MR, White PJ, Hammond JP, Zelko I, Lux A. Zinc in plants. New phytol. 2007;173(4):677-702.
15. Mahurpawar M. Effects of heavy metals on human health. Int. J Res. Granthaalayah. 2015;530:1-7.
16. Hutton M, Symon C. The quantities of cadmium, lead, mercury and arsenic entering the UK environment from human activities. Sci. Total Environ. 1986;57:129-50.
17. Why The Marine Environment Needs Protection From Heavy Metals HM, UNEP/GPA Coordination Office. United Nations Environmental Protection/Global Program of Action. United Nations Environment Programme: Nairobi, Kenya, 2004.
18. Koki IB, Bayero AS, Umar A, Yusuf S. Health risk assessment of heavy metals in water, air, soil and fish. Afr. J. Pure Appl. Chem. 2015;9(11):204-10.
19. Ali MH, Al-Qahtani KM. Assessment of some heavy metals in vegetables, cereals and fruits in Saudi Arabian markets. Egypt. J. Aquat. Res. 2012;38(1):31-7.
20. Muchuweti M, Birkett J, Chinyanga E, Zvauya R, Scrimshaw MD, Lester J. Heavy metal content of vegetables irrigated with mixtures of wastewater and sewage sludge in Zimbabwe: implications for human health. Agric. Ecosyst. Environ. 2006;112(1):41-8.
21. Rezapour S AB, Moghaddam SS, Damalas CA. . Heavy metal bioavailability and accumulation in winter wheat (Triticum aestivum L.) irrigated with treated wastewater in calcareous soils. Sci. Total Environ. 2019; 15;656:261-9.
22. Ahmed MT, Abdel Hadi E-S, El Samahy S, Youssof K. The influence of baking fuel on residues of polycyclic aromatic hydrocarbons and heavy metals in bread. J. Hazard. Mater. 2000;80(1):1-8.
23. Khaniki GRJ, Yunesian M, Mahvi AH, Nazmara S. Trace metal contaminants in Iranian flat breads. J Agric. Soc. Sci. 2005;1(4):301-3.
24. USEPA. USEPA region III risk-based concentration table: technical background information. Unites States Environmental Protection Agency; Washington, D.C., United States. 2006.
25. Assessment, Probabilistic Risk. "Risk Assessment guidance for superfund: volume III-part a." Process for Conducting Probabilistic Risk Assessment. Unites States Environmental Protection Agency Washington; Washington, D.C., United States. 2001.
26. USEPA. Risk-based concentration table. Philadelphia PA: United States Environmental Protection Agency, Washington, D.C., United States. 2000.
27. Stefanović VŽ, Filipović NK, Jovanović BM. Undesirable metals content in wheat of different wheat varieties. Acta Period. Technol. 2008(39):69-76.
28. Qu C-S, Ma Z-W, Yang J, Liu Y, Bi J, Huang L. Human exposure pathways of heavy metals in a lead-zinc mining area, Jiangsu Province, China. PloS one. 2012;7(11):e46793.
29. Raj D, Maiti SK. Sources, toxicity, and remediation of mercury: an essence review. Environ. Monit. Assess. 2019;191(9):1-22.
30. Pruvot C, Douay F, Hervé F, Waterlot C. Heavy metals in soil, crops and grass as a source of human exposure in the former mining areas (6 pp). J. Soils Sediments. 2006;6(4):215-20.
31. Agrawal M, Singh B, Rajput M, Marshall F, Bell J. Effect of air pollution on peri-urban agriculture: a case study. Environ. Pollut. 2003;126(3):323-9.
32. Ebrahimi SJA, Ebrahimzadeh L. Evaluation of heavy metals concentration in drinking water resources in the cities of Kurdistan province. Adv. Biores. 2015;6:55-61.
33. SAS. KS. Determining the health risk index of heavy metals in bread consumed in some areas of Hamadan. Innovation in Food Science and Technology. Food Sci. Technol. 2019:87-94.
34. Karimi N, Pormehr M, Ghasempour HR. Contamination study of water, soil and wheat to arsenic of the Bijar region. Environ. Sci. 2014;12(4):25-36.
35. Zandsalimi S, Karimi N, Kohandel A. Arsenic in soil, vegetation and water of a contaminated region. Int. J. Environ. Sci. Technol. 2011;8(2):331-8.
36. Bhattacharya P, Claesson M, Bundschuh J, Sracek O, Fagerberg J, Jacks G, et al. Distribution and mobility of arsenic in the Rio Dulce alluvial aquifers in Santiago del Estero Province, Argentina. Sci. Total Environ. 2006;358(1-3):97-120.
37. Sadeghi M, Noroozi M, Kargar F, Mehrbakhsh Z. Heavy metal concentration of wheat cultured in golestan province, Iran and its health risk assessment. J. Environ. Health Sustain. Dev. 2020;5(2):993-1000.
38. Liu X, Song Q, Tang Y, Li W, Xu J, Wu J, et al. Human health risk assessment of heavy metals in soil-vegetable system: a multi-medium analysis. Sci. Total Environ. 2013;463:530-40.
39. Maleki A, Amini H, Nazmara S, Zandi S, Mahvi AH. Spatial distribution of heavy metals in soil, water, and vegetables of farms in Sanandaj, Kurdistan, Iran. J. Environ. Health Sci. Eng. 2014;12(1):1-10.
40. Gholinejad B, Mehrju S, Bandak I, Osati K, Ghorbani F, Farajollahi A. Spatial distribution of heavy metal concentrations surrounding a cement factory and its effect on Astragalus gossypinus and wheat in Kurdistan Province, Iran. Glob. J. Ecol. 2021;6(1):014-27.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.UMSHA.REC.1400.022



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi M, Leili M, Rahmani A, Khazaei M. Evaluation of Pollution and Carcinogenic Risk of Heavy Metals in Agricultural Soil, Wheat and Flour in Bijar City. SJKU 2024; 28 (6) :33-47
URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-7551-fa.html

محمدی مهدیه، لیلی مصطفی، رحمانی علیرضا، خزائی محمد. ارزیابی میزان آلودگی و خطر سرطان زایی ناشی از فلزات سنگین در خاک کشاورزی، گندم و آرد در شهرستان بیجار. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1402; 28 (6) :33-47

URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-7551-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 28، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4645