:: دوره 27، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
کارو ثروت یاری1 ، ناهید زمانی مهر2 ، خالد رحمانی 3
1- دانشجو پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2- استادیار طب اورژانس، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3- استادیار اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران. ، khaledrahmani111@yahoo.com
زمینه و هدف: ایران از ابتدای تیرماه تا پایان مردادماه سال 1400 درگیر موج پنجم کووید-19 شد. برخلاف موج ها قبلی که عمدتاً 3-4 هفته به طول می‌انجامید، موج پنجم در کشور و بخصوص در استان کردستان طولانی شد (بیش از4 ماه). هدف از انجام مطالعه کیفی حاضر شناسایی علل طولانی شدن پیک های موج پنجم کرونا ویروس در استان کردستان بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی کیفی نظرات 52 نفر از متخصصان رشته‌های مختلف علوم پزشکی که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم در نظام مراقبت و درمان بیماری کووید 19 درگیر بودند با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته اخذ شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از روش تحلیل چارچوبی انجام شد.
یافته‌ها: پوشش پائین واکسیناسیون، اعتقاد و اعتماد ناکافی برخی از افراد جامعه به واکسیناسیون، اثربخشی ناکامل واکسن‌های مورداستفاده، انجام واکسیناسیون در دوره کمون یا ابتلای فرد به بیماری، عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی به‌ویژه استفاده از ماسک در بین افراد واکسینه شده، عدم استفاده صحیح و مداوم از ماسک‌های استاندارد، ناکافی بودن امکانات و خدمات درمانی، استفاده از رویکرد درمان سرپایی و ترخیص سریع افراد بیمار بدون توجه به دوره سرایت‌پذیری بیماری، توجه ناکافی به آموزش خانواده مبتلایان، ضعف در ردگیری تماس‌های افراد مبتلا، جدیت ناکافی در اجرای تصمیمات حاکمیتی به‌ویژه حمایت ناکافی دولت از افراد و مشاغل آسیب‌پذیر، مواجهه جامعه با سوش جدید ویروس (سوش دلتا)، بالا رفتن شانس انتقال ویروس در جامعه به دلیل سرد شدن هوا در استان مهم‌ترین دلایل تأثیرگذار در طولانی شدن موج پنجم کووید- 19 در استان کردستان بودند.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر عوامل مختلفی از جمله واکسیناسیون، رفتارهای افراد جامعه، تصمیمات حاکمیتی و میزان پاسخ‌دهی سیستم سلامت در طولانی شدن پیک پنجم کرونا در استان کردستان نقش داشتند. توجه به این موارد در برخورد با موج‌ها و پیک‌های (احتمالی) بعدی ضروری به نظر می‌رسد.
واژه‌های کلیدی: کووید-19، موج، واکسیناسیون، پاندمیک
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی و آمار زیستی
دریافت: 1400/9/12 | پذیرش: 1400/12/25 | انتشار: 1401/9/23

Ethics code: IR.MUK.REC.1400.218