:: دوره 27، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
رحیم ختیال1 ، جمیل عبدالمحمدی2 ، دائم روشنی3 ، لیلا مساعد4 ، طیب حسینی5 ، داود خضرلو 6
1- دانشجوی کارشناسی ارشد,گروه رادیولوژی دانشکده پیراپزشکی- دانشگاه علوم پزشکی تبریز- تبریز- ایران
2- مربی گروه رادیولوژی دانشکده پزشکی - دانشگاه علوم پزشکی سنندج- سنندج- ایران
3- استاد آمار- گروه اپیدمیولوژی و بیواستاتیک – مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی سلامت، پژوهشکده توسعه سلامت دانشگاه علوم پزشکی سنندج، دانشکده پزشکی – سنندج – ایران
4- رادیولوژیست گروه رادیولوژی - بیمارستان کوثر سنندج – سنندج – ایران
5- رادیولوژیست گروه رادیولوژی - بیمارستان امام خمینی پیرانشهر – پیرانشهر – ایران
6- استادیار گروه رادیولوژی دانشکده پیراپزشکی- دانشگاه علوم پزشکی تبریز- تبریز- ایران ، khezerlood@tbzmed.ac.ir
زمینه و هدف: هرچند تصویربرداری تشدید مغناطیسی روش ترجیحی با حساسیت تشخیصی بالا برای به تصویر کشیدن فتق دیسک است؛ اما تشخیص قطعی بر اساس تفسیر تصاویر MRI هنوز یک چالش بزرگ است. هدف از این مطالعه بررسی یافته­های بالینی و مورفولوژیک پزشکان از روی تصاویر MRI با سکانس‌های مختلف و سپس بررسی توافق بین پزشکان در تشخیص است.
 مواد و روش­ ها:در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، تصاویر MRI در سکانس‌های مختلف مربوط به 224 بیمار مبتلا به فتق دیسک توسط دو متخصص رادیولوژی جنرال به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند. نوع مورفولوژیک فتق دیسک و محل فتق و اطلاعات دموگرافیک ثبت شده و در توافق تشخیص پزشکان بررسی شد.
 یافته‌ها: تعداد کل 224 بیمار مبتلا به فتق دیسک وارد مطالعه شدند که 124 مورد خانم و 100 مورد آقا بودند به طور میانگین 40 درصد موارد از نوع مورفولوژی برآمدگی بالج، 38 درصد پروتروژن، 13درصد اکستروژن و 9 درصد سکویستریژن بود. از لحاظ تعیین محل آناتومیک فتق دیسک توافق کامل بین پزشکان مشاهده شد؛ اما از لحاظ تعیین نوع مورفولوژی فتق دیسک، توافق بین­ مشاهده­گرها با ضریب کاپای 0.45 در دامنه Moderate به دست آمد.
نتیجه‌گیری: توجه به اینکه تشخیص فتق دیسک از روی تصویر دانسیته پروتونی (PD) مشابه تصویر وزن T2 آمد،از PD به عنوان سکانس کمکی می توان سود جست .سکانس T1 برای تصمیم درباره فتق بالج کمک کننده است. توافق بین­مشاهده­گرها در حد متوسط (k=0/45)بود و همچنین در سطح مورفولوژی فتق اکستروژن و سکوستروژن توافقی بین پزشکان دیده نشد. به منظور افزایش توافق بین مشاهده­گرها، استفاده از روش­های دیگر تشخیصی در کنار MRI و همچنین آموزش یکپارچه و مداوم روش­های تفسیر تصاویر MRI بر اساس پزشکی مبتنی بر بهترین شواهد (EBM) توصیه می شود.

واژه‌های کلیدی: فتق دیسک بین مهره‌ای، تصویربرداری تشدید مغناطیسی(ام‌آرآی)، توافق بین-مشاهده‌گر، مرحله فتق دیسک، سکانس ام‌آر‌آی
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: پزشکی- رادیولوژی
دریافت: 1400/3/26 | پذیرش: 1400/10/26 | انتشار: 1401/11/9

Ethics code: IR.TBZMED.REC.1399.475