:: دوره 27، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
شیوع همسرآزاری در دوران بارداری و عوامل مرتبط با آن در استان گیلان در سال 1398
سکینه کشاورز محمدیان1 ، بهزاد دماری 2، فردین مهرابیان3 ، مریم شکیبا4
1- دانشجوی مقطع mph، گرایش عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
2- دانشیار، متخصص پزشکی اجتماعی، گروه حکمرانی و سلامت، مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، bdamari@gmail.com
3- استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، مرکز تحقیقات بهداشت و محیط زیست، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.
4- استادیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، مرکز تحقیقات بیماریهای قلب و عروق، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت ایران
زمینه و هدف: همسرآزاری در بارداری منجر به پیامدهای نامطلوبی برای مادر و نوزاد می‌شود و شیوع آن به مراتب بیش از سایر عوارض خطرساز دوران بارداری است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع همسرآزاری در دوران بارداری و عوامل مرتبط با آن در استان گیلان است.
مواد و روش ­ها: پژوهش از دسته مطالعات مقطعی و توصیفی-تحلیلی با روش پیمایشی است که در سال 1398 بر روی 1541 نفر از زنان زایمان کرده به 160 واحد ارائه خدمات بهداشتی منتخب برای واکسیناسیون دوماهگی شیرخوارشان انجام شد. نمونه‌گیری به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای تصادفی بود. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه متغیرهای دموگرافیک و پرسشنامه «همسرآزاری در بارداری» که روایی و پایایی آن محاسبه شده بود، جمع‌آوری و با استفاده از آزمون‌های توصیفی و استنباطی شامل میانگین، کای-دو و رگرسیون لجستیک در نرم افزارSPSS-26 و در سطح معنی‌داری0/05< α تحلیل شد.
یافته‌ها: میانگین (انحراف معیار) سنی زنان مورد مطالعه29/2  (5/6) سال بود. شیوع کلی همسرآزاری در بارداری  71/3درصد بود و زنان حداقل یک بار در دوران بارداری، مورد همسرآزاری در سطح فراوانی «گاهی» تا «همیشه» قرار گرفتند. همسرآزاری عاطفی (شایع­ترین)، جسمی و جنسی به ترتیب69/5 ، 32/2و  15/1درصد گزارش شد. سوء‌مصرف مواد توسط همسر (3/34-1/7 :CI 95%، 2/38 :OR  عدم رضایت زوجین از جنسیت جنین (3/35-1/09 :CI 95%، 1/91 :ORعدم برخورداری مادر از حمایت خانواده (2/57-1/03 :CI 95%،1/63  :OR) و زندگی در خانواده گسترده (1/84-1/03 :CI 95%،1/38  :OR  به طور مثبت و معنی­ داری با همسرآزاری در دوران بارداری ارتباط دارد.
نتیجه‌گیری: اتخاذ راهکارهای مؤثر در کاهش عوامل مرتبط با همسرآزاری می‌تواند در پیشگیری و کاهش این معضل اجتماعی و پیامدهای منفی آن مؤثر باشد.

واژه‌های کلیدی: همسرآزاری عاطفی، همسرآزاری جسمی، همسرآزاری جنسی، بارداری.
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1399/12/21 | پذیرش: 1400/6/6 | انتشار: 1401/6/20

Ethics code: IR.TUMS.SPH.REC.1398.151

Keshavarz Mohammadian S, Damari B, Mehrabian F, Shakiba M. The Prevalence of Spouse Abuse During Pregnancy and Its Related Factors in Guilan Province in 2019. SJKU 2022; 27 (3) :66-76