:: دوره 26، شماره 7 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1400 ) ::
اکتینوباکتری‌های نادر و کاربردهای بیوتکنولوژی احتمالی آن‌ها
حمید عابدین لو1 ، یداله بهرامی 2، دکتر شیوا محمدی3 ، الهام کاکایی4
1- کارشناس ارشد بیوتکنولوژی، گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
2- استادیار بیوتکنولوژی پزشکی، مرکز تحقیقات بیولوژی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران ، bahramiyadollah@yahoo.com
3- دکترای بیوتکنولوژی پزشکی، گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
4- کارشناس پرستاری، گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده پزشکی، گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
زمینه و هدف: افزایش شیوع عفونت‌های بیمارستانی، بدلیل مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها، مشکلات جدی در حوزه سلامت و بهداشت به وجود آورده‌است. ترکیبات‌طبیعی برای سالیان طولانی جهت بهبود و درمان بسیاری از عفونت‌ها به کار گرفته شده‌اند. اکتینوباکتری‌های کمیاب یکی از منابع اصلی برای کشف و جداسازی ترکیبات طبیعی با خواص دارویی می‌باشند. هدف اصلی این مقاله مروری، مطالعه متابولیت‌های جدید بدست آمده از اکتینوباکتری‌های کمیاب و بررسی کاربردهای دارویی و پزشکی آن‌ها می‌باشد.
مواد و روش­ها: این مطالعه منابع موجود (بیش از183 مقاله) در پایگاه‌های اطلاعاتی اسکوپوس(Scopus)، پابمد (PubMed وب اف ساینس (Web of Science) و ساینس دایرکت (ScienceDirect) را طی سال‌های 2015 تا 2020 دربر می‌گیرد.
یافته‌ها: در این تحقیق ساختار شیمیایی 113 ترکیب جدید جداشده از اکتینوباکتریهای‌کمیاب و فعالیت بیولوژیکی آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه نشان می‌دهد که اکتینوباکتریهای‌کمیاب توانایی تولید ترکیبات متنوع فعال‌زیستی همچون آلکالوییدها، فلاونوئیدها، ترپنها و پلی‌کتیدها را دارند که دارای فعالیت‌بیولوژیکی متنوعی شامل خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی، ضدویروسی و ضدسرطانی می‌باشند.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد اکتینوباکتریهای‌کمیاب منبع بسیار ارزشمندی برای تولید ترکیبات فعال‌طبیعی با پتانسیل‌های درمانی و کاربردی بالایی در بیوتکنولوژی‌پزشکی، دارویی و کشاورزی می‌باشند. همچنین نشان دهنده نقش اصلی این ترکیبات برای توسعه داروهای مورد نیاز بشر در آینده نزدیک می‌باشند.
واژه‌های کلیدی: اکتینوباکتریها، ساختار شیمیایی، خواص شیمیایی، ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد سرطان، ترکیبات زیست فعال
متن کامل [PDF 1952 kb]   (563 دریافت)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1399/9/27 | پذیرش: 1400/3/26 | انتشار: 1400/12/16