1- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی افضلی پور، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران 2- گروه داخلی، دانشکده پزشکی افضلی پور، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران 3- مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران 4- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی افضلی پور، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران ، moghabbas@yahoo.com
چکیده: (1581 مشاهده)
زمینه و هدف: مقاومت انسولینی حالتی است که در آن غلظتهای نرمال انسولین عملکرد مورد انتظار را ندارد. مهمترین عامل ایجاد مقاومت انسولینی چاقی شکمی است که باعث افزایش مقدار اسیدهای چرب آزاد و کاهش آدیپونکتین میشود و مستقیما سیگنالینگ انسولین را مختل میکند. با توجه به نقش مازو در کاهش قند خون، در این مطالعه اثر عصاره آبی آن بر فاکتورهای مقاومت انسولینی برای تعیین مکانیسم اثر آن بررسی شد. مواد و روشها: موشهای صحرایی به مدت شش هفته با غذای پُرفروکتوز یا غذای نرمال تغذیه شدند. سپس حیوانات به گروههای دریافتکننده مازو، پیوگلیتازون، کنترل و غذای نرمال تقسیم و به مدت 2 هفته تیمار شدند. در پایان دوره تیمارسطح گلوکز، تریگلیسرید و کلسترول سرمی با دستگاه اتوآنالایزر، انسولین و آدیپونکتین به روش الایزا، اسیدهای چرب آزاد پلاسمایی با گاز کروماتوگرافی اندازهگیری شد و شاخصHOMA (ارزیابی مدل هومواستاتیک برای مقاومت به انسولین) با فرمول محاسبه گردید. نتایج با آزمون ANOVA یکطرفه آنالیز شد. یافتهها:در گروه مازو غلظت گلوکز (mg/dl 6/8±129/3)، تری گلیسرید (mg/dl 5/1 ±79/8 )، انسولین (pmol/L6/32±31/2)و HOMA-IR (0/32±1/6)به طور معنیداری نسبت به گروه کنترل با گلوکز (mg/dl 15/9±187/5) و تریگلیسرید خون (mg/dl 18/5±217/6)، انسولین (pmol/L34/2±137/6)و HOMA-IR (2/13±9/7)کاهش یافت. غلظت توتال اسیدهای چرب آزاد وآدیپونکتین تغییری نشان نداد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه بیانگر تاثیر عصاره آبی مازو بر کاهش مقاومت انسولینی در رتهای مقاوم به انسولین میباشد.
Fallah H, Danesh B, Shahouzehi B, Mohammadi A. The Effect of Aqueous Extract of Quercus Infectoria on Insulin Resistance and Free Fatty Acids in Insulin-Resistant Rats Induced by a High-Fructose Diet. SJKU 2021; 26 (1) :72-85 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-6411-fa.html
فلاح حسین، دانش بهناز، شاهوزهی بیدالله، محمدی غلامعباس. بررسی اثر عصاره آبی مازو (Quercus Infectoria) بر مقاومت انسولینی و اسیدهای چرب آزاد در مدل مقاوم به انسولین موشهای صحرایی، القاء شده با رژیم غذایی پُرفرکتوز. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1400; 26 (1) :72-85