:: دوره 27، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
زهرا سلیمانی1 ، علی محمد مصدق راد2 ، مژگان علی قارداشی3 ، مرضیه مرادی4 ، عادله بشیری5 ، علیرضا مصداقی نیا 6
1- دانشجوی دکتری بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت‌محیط، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- استاد، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- دانشجوی دکتری بهداشت محیط دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران،
4- دانشجوی دکترای دانشجوی دکتری اپیدمیولوژی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران، اپیدمیولوژی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
5- کارشناس، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
6- استاد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران، ، mesdaghinia@tums.ac.ir
زمینه و هدف: عفونت بیمارستانی عفونتی است که بیمار پس از ۴۸ ساعت بستری در بیمارستان یا تا ۷۲ ساعت پس از ترخیص از بیمارستان به آن مبتلا شده، در زمان پذیرش بیمار وجود نداشته و در حالت نهفتگی هم نبوده باشد. عفونت بیمارستانی منجر به مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فیزیولوژیکی در بیماران و کارکنان بیمارستان می‌شود. از آنجایی که کمک بهیاران و کادر خدماتی بیمارستان‌ها نقش مهمی در کنترل عفونت‌های بیمارستان دارند، این پژوهش با هدف طراحی یک پرسشنامه استاندارد برای سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد آنها در زمینه عفونت‌های بیمارستانی انجام شد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1398 انجام شد. گویه‌های پرسشنامه برای کارکنان کمک بهیار و خدماتی بیمارستان با جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی SID،Magiran ،PubMed ،Scopus ،Science Direct  و موتور جستجوی Google Scholar استخراج و پرسشنامه اولیه طراحی شد. روایی پرسشنامه با نظر 10 کارشناس خبره و متخصص کنترل عفونت‌های بیمارستانی بررسی شد. سپس، پرسشنامه در اختیار 135 نفر از کمک بهیاران و کارکنان خدماتی شاغل در بیمارستان‌های شهر تهران برای سنجش پایایی و روایی صوری قرار گرفت. دادهها با استفاده نرم افزار 18 SPSS و 8/8LISREL  تحلیل شدند.
یافته‌ها: شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا در سه بخش آگاهی، نگرش و عملکرد در محدوده  0/8تا 1 به دست آمد. روایی صوری سؤالات بین1/6  تا 5 بوده است. در بررسی پایایی درونی ضریب کودر- ریچاردسون در بخش آگاهی برابر 0/7 و آلفای کرونباخ در بخش نگرش و عملکرد به ترتیب  0/76و 0/71 بوده است در پایایــی بیرونــی با استفاده از روش بازآزمایی، ضریب همبسـتگی پیرسـون در حیطه‌ی آگاهی 0/86، حیطه‌ی نگرش0/89  و حیطه‌ی عملکرد 0/93 محاســبه شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که پرسشنامه از برازش قابل قبول برخوردار است. میانگین آگاهی کارکنان 0/19±44 /0 (متوسط)، نگرش0/18 ±71 /0(موافق) و عملکرد0/16 ±63 /0(متوسط) بوده است.
نتیجه‌گیری: پرسشنامه‌ی طراحی شده از روایی و پایایی مناسبی برای سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان کمک بهیار و خدماتی بیمارستان در زمینه عفونت‌های بیمارستانی برخوردار است. میزان آگاهی و عملکرد این کارکنان در بیمارستان‌های شهر تهران در زمینه کنترل عفونت‌های بیمارستانی متوسط و نگرش آن‌ها در این زمینه خنثی بوده است.

واژه‌های کلیدی: عفونت بیمارستانی، آگاهی، نگرش، عملکرد، کارکنان خدماتی، کمک بهیاران
دریافت: 1399/7/14 | پذیرش: 1400/6/6 | انتشار: 1401/6/20

Soleimani Z, Mosadeghrad A M, Alighardashi M, Moradi M, Bashiri A, Mesdaghinia A. Validating a Questionnaire Assessing Knowledge, Attitude and Performance of Nurse Aids and Service Staff in regard to Nosocomial Infections. SJKU 2022; 27 (3) :103-114

سلیمانی زهرا، مصدق راد علی محمد، علی قارداشی مژگان، مرادی مرضیه، بشیری عادله، مصداقی نیا علیرضا. اعتبار‌سنجی پرسشنامه سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد کمک بهیاران و کارکنان خدماتی در زمینه عفونت‌های بیمارستانی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1401; 27 (3) :103-114