:: دوره 27، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
اثرات حفاظتی ژل رویال بر سیستم تولید مثلی موش نر تیمار شده با دانوروبیسین
منصور صفایی پورزمانی1 ، شهربانو عریان2 ، سیروس جلیلی3 ، پریچهر یغمایی4 ، علی قنبری 5
1- دانشجوی دکترا، گروه زیست‌شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استاد گروه زیست‌شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3- استاد، گروه آناتومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
4- استادیار گروه زیست‌شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
5- دانشیار، گروه آناتومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران ، aligharak@yahoo
زمینه و هدف:  دانوروبیسین یک آنتی‌بیوتیک مؤثر در شیمی‌درمانی سرطان‌های مختلف است. برای جلوگیری از آسیب سلول‌های سالم طی شیمی‌درمانی، تغییر این شیوه درمانی و یا محافظت از سلول‌های سالم در برابر عوامل شیمی‌درمانی توسط ترکیبات محافظت‌کننده توصیه می‌شود. بنابراین، هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثر ژل رویال بر عوارض جانبی سیستم تولیدمثلی نر ناشی از تزریق دانوروبیسین در موش بود.
مواد و روش­ها: در این مطالعه، 77 موش بالغ نژاد BALB/c به‌طور تصادفی به هفت گروه شامل شم، کنترل، ژل رویال 1، ژل رویال 2، دانوروبیسین، ژل رویال 1 + دانوروبیسین و ژل رویال 2 + دانوروبیسین تقسیم شدند. موش‌ها به مدت ۸ هفته سالین (% 0/09) و دانوروبیسین (2 میلی‌گرم/کیلوگرم) بصورت داخل صفاقی و ژل رویال (50 و 100 میلی‌گرم/کیلوگرم) به‌شکل خوراکی دریافت نمودند. پارامترهای اسپرم، وزن بیضه و پارامتر‌های استرس اکسیداتیو ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها توسط آنالیز واریانس یک‌طرفه و تست توکی با نرم‌افزار SPSS (نسخه 16) انجام شد. 0/05 > p معنی‌دار در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: دانوروبیسین سبب افزایش معنی‌دار پارامترهای اسپرم، وزن بیضه، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل (0/01>p) و نیز کاهش معنی‌دار سطح مالون‌دی‌آلدئید (0/05>p) شد، درحالی‌که در گروه درمان این تغییرات به خاطر ژل رویال جبران شد.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که دانوروبیسین باعث کاهش پارامترهای اسپرم و افزایش استرس اکسیداتیو شد درحالی‌که ژل رویال به‌عنوان منبع سرشاری از آنتی‌اکسیدانت این تغییرات را تعدیل نمود.

واژه‌های کلیدی: ژل رویال، دانوروبیسین، آنتی‌اکسیدان‌ها، استرس اکسیداتیو، سمیت
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: فارماکولوژی
دریافت: 1399/7/6 | پذیرش: 1400/2/7 | انتشار: 1401/1/30

Ethics code: IR.KUMS.REC.1398.695