:: دوره 27، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
فرخ راد1 ، آرزو وهابی2 ، احمد وهابی 3، بشری وهابی4 ، هاجر کاشفی5 ، احمد محمدیان6
1- دانشیار گروه پوست، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2- پزشک عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3- استادیار، گروه پرستاری و مامایی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران ، vahabiahmad@gmail.com
4- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
5- کارشناس ارشد، معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
6- بخشداری اورامان تخت، فرمانداری سروآباد، سروآباد، ایران.
زمینه و هدف: آلودگی به شپش سر یکی از معضلات بهداشتی است که شیوع آن در مدارس سراسر دنیا زیاد است. این مطالعه با هدف تعیین میزان آلودگی به شپش سر در دانش­آموزان مدارس ابتدایی شهر مریوان و عوامل مرتبطی مانند سن، پایه تحصیلی، جنسیت، حمام کردن و اندازه موی سر در سال 98-1397 انجام گرفت.
مواد و روش­ها: این مطالعه از نوع مقطعی بود که در نیمسال تحصیلی 98-1397 در شهر مریوان انجام گرفت. حجم نمونه مورد بررسی 457 نفر از دانش آموزان مناطق مختلف شهر مریوان بودند که با استفاده از روش نمونه ­گیری سهمیه­ ای تصادفی انتخاب شدند. جهت آنالیز از نرم ­افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.
یافته‌ها: از 457 دانش ­آموز معاینه شده، 109 نفر (23/9%) به شپش سر آلوده بودند. میزان آلودگی در دختران بیشتر از پسران بود به نحوی که 68/8% موارد آلوده دانش ­آموز دختر بودند. بیشترین و کمترین درصد آلودگی با 29/4% و 2/8% به ترتیب در دانش ­آموزان پایه­ های چهارم و اول ابتدایی مشاهده شد. بین میزان آلودگی به شپش سر و جنسیت، ارتباط آماری معنی­ دار وجود داشت (0/0001=p).
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه بیان کننده میزان آلودگی بالای دانش­آموزان به شپش سر است. این میزان آلودگی بالا می­تواند سبب آلودگی بیشتر در بین دانش­آموزان شود و به‌تبع آن می­تواند سبب افت تحصیلی دانش­آموزان گردد. توجه جدی به کاهش این آلودگی با برگزاری کلاس‌های آموزشی برای مدیران و معلمان مدارس و همچنین والدین دانش­آموزان، لازم و ضروری به نظر می­رسد.
واژه‌های کلیدی: شپش سر، آلودگی به شپش سر، دانش‌آموزان، پدیکولوزیس، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1399/4/1 | پذیرش: 1400/4/16 | انتشار: 1401/3/31

Ethics code: IR.MUK.REC.1397/235