1- دانشگاه تربیت مدرس 2- دانشگاه تربیت مدرس ، kazem_an@modares.ac.ir 3- دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
چکیده: (18409 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: بیماریهای قلبی عروقی یکی از شایعترین علل مرگ و از عمدهترین مشکلات بهداشتی جهان میباشند. در اکثر تحقیقات پزشکی که هدف بررسی توزیع بقا میباشد از روشهای مانند رگرسیون کاکس استفاده میشود، حال آنکه این مدل رابطه بین عوامل خطرزا با لگاریتم تابع خطر را خطی، فرض میکند که در بسیاری از موارد این فرض عملی نیست. هدف از مطالعه حاضر، ارائه روش اسپلاین جریمه شده در تحلیل بقای بیماران مبتلا به سکته قلبی حاد میباشد.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع طولی بوده که به روش آینده نگر بر روی 650 نفر از بیماران دارای سکته قلبی حاد انجام گرفت. بیماران به مدت یک سال از لحظه ابتلا به سکته قلبی به لحاظ فوت یا عدم فوت پیگیری و اطلاعات لازم از طریق چک لیستی جمعآوری شدند. از دو روش چند متغیره متفاوت، مدل رگرسیون مخاطره متناسب و مدل کاکس با اسپلاین های جریمه شده استفاده شد. تحلیل دادهها با نرم افزار R نسخه 12/2 انجام و سطح معنیداری 05/0 در نظر گرفته شده است.
یافتهها: میزان مرگ و میر در بین کل بیماران در یک سال مورد بررسی به تعداد 67 نفر(3/10%) بود. 48% بیماران سیگاری، 4/33% دارای سابقه پرفشاری خون، 7/17% دیابتی، 3/15% دارای لیپید بالا، 30% دارای آریتمی بودند و 3/10% دارای بلوک بودند. عوامل مؤثر بر میزان بقا بر اساس مدل کاکس با اسپلاینهای جریمه شده سن، مصرف استرپتوکیناز و سطح کسر جهشی بودند.
نتیجهگیری: با داشتن میزان بقا و عوامل موثر بر میزان بقا در بیماران با سکته قلبی حاد می توان در ارائه خدمات بهینه برای بیماران و همچنین اقدامات ویژه جهت کنترل و کاهش میزان مرگ و میر ناشی از سکته قلبی حاد و افزایش طول عمر و بقای این بیماران اقدام نمود.
کلید واژهها: بقا، سکته قلبی، مدل کاکس، اسپلاینهای جریمه شده
وصول مقاله: 17/11/89 اصلاحیه مقاله: 28/3/90 پذیرش مقاله: 16/4/90
Roshani D, Kazemzadeh A, Hajizadeh E, Amani F. Survival analysis of the patients with acute myocardial infarction by use of penalized splines. SJKU 2011; 16 (3) :56-64 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-586-fa.html
روشنی دائم، کاظم زاده انوشیروان، حاجی زاده ابراهیم، امانی فیروز. تحلیل بقای بیماران مبتلا به سکته قلبی حاد با استفاده از اسپلاینهای جریمه شده. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1390; 16 (3) :56-64