:: دوره 26، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1400 ) ::
ارزشیابی کارایی بیمارستان‌های عمومی ایران
علی محمد مصدق راد1 ، قاسم جان بابایی2 ، بهزاد کلانتری3 ، محیا عباسی1 ، حامد دهنوی4
1- گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
2- گروه خون و سرطان بالغین، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- بیمارستان مصطفی خمینی، تهران، ایران
4- گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران .
زمینه و هدف:  بیمارستان‌های عمومی بیش از 85 درصد بیمارستان‌های کشور را تشکیل می‌دهند. افزایش کارایی بیمارستان‌های عمومی با توجه به محدودیت منابع ضروری است. کارایی نسبت ستاده­ها به داده­ها بوده و بیانگر تولید حداکثر ستاده با استفاده از دا‌ده‌های معین است. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی کارایی بیمارستان‌های عمومی کشور و شناسایی عوامل موثر بر کارایی آنها  انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی انجام شده است. از نمودار پابن­لاسو و سه شاخص عملکردی درصد اشغال تخت، متوسط اقامت بیماران و میزان گردش تخت بیمارستان برای تعیین کارایی بیمارستان‌های عمومی کشور استفاده شد. از داده‌های عملکردی سال 1396 بیمارستان‌های عمومی کشور استفاده شد. داده­ها با استفاده از نرم­افزارSPSS  تحلیل و نمودارها با کمک نرم­افزار Power BI  ترسیم شدند.
یافته ­ها: تعداد 834 بیمارستان عمومی با 108257 تخت فعال در سال 1396 در کشور وجود داشت. میانگین اشغال تخت بیمارستان‌های عمومی کشور 8/62 درصد، میانگین طول اقامت بیمار در بیمارستان‌ها 6/2 روز و میانگین گردش تخت بیمارستان‌ها 93 بار بود. حدود 15 درصد بیمارستان‌ها در ناحیه سوم نمودار پابن‌لاسو قرار گرفته و کارایی قابل قبولی داشتند. بین کارایی بیمارستان‌ و مالکیت، مأموریت، اندازه، قدمت و تعداد کارکنان بیمارستان رابطه آماری معناداری مشاهده شد. بیمارستان‌های تأمین اجتماعی و خصوصی از کارایی بیشتری برخوردار بودند. بیمارستان‌های درمانی کارایی بیشتری نسبت به بیمارستان‌های آموزشی، درمانی و پژوهشی داشتند. بیشترین میزان کارایی در بیمارستان‌های با 200-100 تخت و 4-2 کارمند به ازای هر تخت مشاهده شد.
نتیجه­ گیری: بیمارستان‌های عمومی کشور از کارایی پایینی برخوردار هستند. بنابراین، سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت ایران باید اقدامات لازم را برای افزایش کارایی و استفاده بهینه از منابع موجود بکار گیرند.

واژه‌های کلیدی: بیمارستان‌ عمومی، کارایی، پابن­لاسو، مطالعات مقطعی، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی
دریافت: 1398/12/5 | پذیرش: 1399/7/12 | انتشار: 1400/5/1

Mosadeghrad A, janababie G, Kalantari B, Abbasi M, Dehnavi H. Evaluation of efficiency of general hospitals in Iran. SJKU 2021; 26 (3) :151-169