1- مرکز تحقیقات بهداشت محیط، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران. ، rezaee.eng@gmail.com 2- مرکز تحقیقات بهداشت محیط، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران 3- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرمآباد، ایران 4- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
چکیده: (2475 مشاهده)
زمینه و هدف: مالاشیتگرین یک ترکیب آلی رنگزا در صنعت نسـاجی است و بهصورت نادرست و غیرمجاز بهعنوان یک داروی ضد میکروبی در آبزیپروری مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده دارای اثرات سوءموتاژنی و کارسینوژنی است. هدف از این مطالعه بررسی میزان باقیمانده مالاشیتگرین و لکومالاشیتگرین در ماهیهای قزلآلای رنگینکمان عرضهشده در سطح شهر سنندج میباشد. مواد و روش ها: در این مطالعه غلظت مالاشیتگرین (MG)و لکومالاشیتگرین (LMG)در بافت عضلانی ۹۰ نمونه ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) جمعآوریشده از بازار محلی در شهر سنندج در طول ۶ ماه در سال 1397 اندازهگیری شد. برای تعیین باقیمانده MG و LMG، از روش الایزا بر اساس معیارهای کمیسیون اروپا (675/2002/ EC) استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که MG و LMG در تمامی 90 نمونه ماهی وجود داشته بهنحویکه در 41 نمونه (6/۴۵ درصد) حاوی باقیمانده MG در سطح 1تا 2 میکروگرم بر کیلوگرم، 45 نمونه (۵۰ درصد) حاوی باقیمانده MG بالاتر از 2 میکروگرم بر کیلوگرم بودندو تنها 4 نمونه(۴/۴ درصد) حاوی MG کمتر از 1 میکروگرم بر کیلوگرم بودند. علاوه بر این LMG در ۱۳ نمونه ( 14/45درصد) بیشتر از ۲ میکروگرم برکیلوگرم، در ۶۷ نمونه (74/44 درصد) بین ۱ تا ۲ میکروگرم بر کیلوگرم و در ۱۰ نمونه دیگر (۱۱/۱۱ درصد) کمتر از ۱ میکروگرم بر کیلوگرم تعیین شد. همچنین، کمترین حد تشخیص (LOD) روش مورد استفاده برابر با 0/43میکروگرم بر کیلوگرم تعیین گردید. نتیجه گیری: نتایج این تحقیق حاکی از آن است که همچنان در مزارع پرورش ماهی از مالاشیتگرین بهصورت غیرمجاز استفاده میشود که این مسئله میتواند بهعنوان خطری برای سلامت عمومی و تهدیدی برای محیطزیست مطرح باشد.
Rezaee R, Maleki A, SAFARI M, SHAHMORADI B, JAFARI A, GIAHI O, et al . Determination of malachite green and leucomalachite green residues in rainbow trout in Sanandaj City. SJKU 2020; 25 (3) :61-71 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-5700-fa.html
رضایی رضا، ملکی افشین، صفری مهدی، شاهمرادی بهزاد، جعفری علی، گیاهی امید، و همکاران. و همکاران.. تعیین میزان باقیمانده مالاشیت گرین و لکومالاشیت گرین در ماهی های قزل آلای رنگین کمان عرضهشده در سطح شهر سنندج. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1399; 25 (3) :61-71