:: دوره 25، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1399 ) ::
عبدالرحیم افخم زاده1 ، عبیدالله فرجی 2
1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، faraji.obeid@gmail.com
زمینه و هدف: در میان کارکنان بیمارستان، پرستاران در معرض خطر مواجهه با خشونت بیشتری نسبت به سایر کارکنان هستند. هدف از این مطالعه تعیین مواجهه با خشونت محل­کار و عوامل مرتبط با آن در پرستاران بود.
مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که بر روی 309 نفر از پرستاران بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1395 انجام شد. ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه تعدیل‌شده خشونت محل­کار در محیط‌های بهداشتی بود. در تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از آزمون‌های کای دو و تست دقیق فیشر استفاده گردید. P-value کمتر از 5 درصد به عنوان سطح معنی‌داری در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد بیشترین نوع مواجهه با خشونت، کلامی (79 درصد) بوده است. همچنین نتایج مطالعه نشان داد که ارتباط آماری معنی‌داری بین سن، جنسیت، وضعیت تأهل، سابقه ­کاری و بخش ­کاری و شب‌کاری با مواجهه با خشونت فیزیکی وجود دارد (0/05>P). همچنین بین سن و بخش­ کاری با خشونت کلامی و بین سن، جنسیت، سابقه ­کاری و بخش­ کاری با زورگویی رابطه آماری معنی‌دار وجود دارد (0/05>P).
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که میزان مواجهه پرستاران با خشونت در محل کارشان بالا است و با افزایش سن و سابقه­ کاری میزان مواجهه با خشونت کاهش می‌یابد. لذا اقداماتی مانند برگزاری دوره‌های آموزشی در زمینه برقراری ارتباط مناسب با بیماران و همکاران و ارتقای مهارت‌های برخورد با شرایط تنش‌زا و خشونت‌آفرین بخصوص برای پرستاران جوان‌تر و با سابقه کمتر پیشنهاد می‌شود.
واژه‌های کلیدی: پرستاران، خشونت محل کار، بیمارستان آموزشی، کردستان
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: پزشکی خانواده و اجتماعی
دریافت: 1398/10/10 | پذیرش: 1398/12/14 | انتشار: 1399/9/2

Afkhamzadeh A, Faraji O. Assessment of exposure to workplace violence and related factors in nurses of teaching hospitals affiliated to Kurdistan University of Medical Sciences, 2016. SJKU 2020; 25 (5) :113-122