:: دوره 26، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1400 ) ::
بررسی عوامل مؤثر بر بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان با استفاده از رویکرد بیزی
ماهان بهمن زیاری1 ، امل ساکی مالحی2 ، مائده رئیسی زاده3 ، محمد ثقت الاسلامی4 ، مهران حسین زاده5 ، الهام مراغی 6
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
2- استادیار، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.
3- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
4- استادیار، مرکز تحقیقات سرطان، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
5- استادیار، مرکز تحقیقات سرطان، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.
6- استادیار، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، e.maraghi@gmail.com
زمینه و هدف: سرطان پستان مهم­ترین عامل مرگ ناشی از سرطان در زنان است. هدف مطالعه حاضر، بررسی عوامل تأثیرگذار بر بقای پس از جراحی بیماران مبتلا به سرطان پستان با استفاده از رویکرد بیزی در مدل­ه ای آنالیز بقای پارامتری با مخاطرات متناسب است.
مواد و روش ­ها: پژوهش حاضر از نوع مطالعات گذشته­ نگر است. اطلاعات پرونده 165 بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز تشخیصی درمانی شفای اهواز که طی سال­های 1393-1384 تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، در یک فرم جمع­ آوری اطلاعات ثبت شد. متغیرهای سن، اندازه تومور، تعداد گره­ های لنفی درگیر، درجه تومور، وضعیت ER و وضعیتHER2  مورد بررسی قرار گرفتند. زمان بقاء از تاریخ عمل جراحی تا مرگ، یا خاتمه مطالعه، بر حسب ماه محاسبه شد. در رویکرد بیزی مدل­ های آنالیز بقای پارامتری با مخاطرات متناسب، توزیع پسین پارامترها با استفاده از روش MCMC برآورد شد. کارایی مدل­ ها با استفاده از معیار انحراف اطلاع مقایسه شد. تمامی مراحل تجزیه و تحلیل داده­ ها در نرم ­افزار Stata15 انجام شد. معنی ­داری ضرایب مدل با استفاده از فواصل باورمند 95 % (95 Credible Interval%) تعیین شدند.
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار سنی بیماران به ترتیب 46/4 و 9/94 سال بود. معیار انحراف اطلاع برای مدل پارامتری وایبل در مقایسه با سایر مدل­ های پارامتری کم­تر بود. نتایج برآورد بیزی مدل پارامتری وایبل نشان داد، اندازه تومور (400/1HR=)، تعداد لنف ­نود درگیر (1/016HR=)، وضعیت ER (1/381HR=)، وضعیت HER2 (1/760 HR=)، وضعیت مثبت متغیرهای Ki67  (1/115HR=) و درجه تومور (1/022HR=) دارای اثر مثبت بر مخاطره مرگ بوده و متغیر سن در زمان تشخیص (0/978HR=)، اثر منفی بر مخاطره مرگ دارد.
نتیجه‌گیری: مدل پارامتری وایبل با مخاطرات متناسب دارای برازش مناسب­ تری نسبت به سایر مدل­ های پارامتری بود. با استفاده از برآوردهای این مدل، متغیرهای اندازه تومور، تعداد لنف ­نود درگیر، وضعیت ER، وضعیت HER2، وضعیت Ki67 و درجه تومور دارای اثر مثبت بر مخاطره مرگ بودند.
واژه‌های کلیدی: سرطان پستان، آنالیز بقاء، مدل‌های پارامتری با مخاطرات متناسب، برآورد بیزی، گیرنده استروژن، گیرنده فاکتور رشد انسانی
دریافت: 1398/7/14 | پذیرش: 1399/9/29 | انتشار: 1400/10/13

Ethics code: IR.AJUMS.REC.1398.034

Bahmanziari M, Saki Malehi A, Raesizadeh M, Seghatoleslami M, Hoseinzade M, Maraghi E. Evaluation of the Influential Factors Affecting Survival of the Patients with Breast Cancer Using Bayesian Method. SJKU 2021; 26 (6) :38-47