:: دوره 26، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1400 ) ::
باران پرهیزکار1 ، پرویز اسماعیل زاده1 ، اسرین باباحاجیان1 ، هوشیار غفوری1 ، امیرحسین انتظاری 2
1- مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2- مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، Amirhosein_entezari@yahoo.com
زمینه و هدف: شقاق مقعد یکی از بیماری­های‌ شایع آنورکتال است و درمان­های دارویی مختلفی برای آن وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ترکیب دارو­های موضعی نیتروگلیسرین و دیلتیازیم در مقایسه با دو روش استفاده موضعی از بتانکول و دیلتیازم در درمان بیماران مبتلا به شقاق مزمن مقعد می­باشد.
مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر به روش کار­آزمایی  بالینی تصادفی­شده دو سو کور بود که از بین بیماران مبتلا به شقاق مقعد مزمن مراجعه‌کننده به کلینیک گوارش مرکز آموزشی درمانی توحید، سنندج، ایران در سال 1396- 1395 انجام شد. تعداد 90 نفر از بیماران به سه گروه A: دریافت­ کننده درمان ترکیبی (نیتروگلیسرین 1% به ­علاوه ژل دیلتیازم 5%)، گروه B: دریافت­ کننده ژل دیلتیازم 5% و گروهC: مصرف‌کننده ژل بتانکول1/ % تقسیم شدند. دارو­های ذکر­شده به مدت 8 هفته روزانه سه مرتبه به­صورت موضعی تجویز شدند. در پایان هفته­های چهار و هشت، بیماران از نظر وضعیت زخم، درد و خونریزی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که در شروع مطالعه از نظر میانگین سنی، جنس، محل شقاق و وجود هموروئید، وضعیت خونریزی و درد بین سه گروه تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد(
0/05<
P). چهار هفته بعد از شروع درمان تفاوت آماری معنی‌داری از نظر وجود شقاق (0/41=P)، درد (0/10 =P) و خونریزی (0/07=P) بین سه گروه مشاهده نشد. بعد از هشت هفته از نظر وجود درد در گروه­های درمانی تفاوت آماری معنی‌داری مشاهده گردید (0/04=P)، به طوری­که در گروه دریافت­کننده دیلتیازم نسبت به گروه دریافت کننده بتانکول درد به­طور معنی­داری کاهش یافته ­بود و در مقایسه دو فاکتور دیگر (وجود شقاق 0/10= P و خونریزی  0/69=P) بین سه گروه اختلاف معنی­ داری ایجاد نشد.
نتیجه‌گیری: مصرف موضعی دیلتیازم به­عنوان گزینه مناسب­تر در درمان شقاق مزمن نسبت به دو روش دارویی دیگر مطرح می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: فیشر آنال، درمان دارویی، پماد نیتروگلیسرین، ژل دیلتیازیم، ژل بتانکول
دریافت: 1398/4/31 | پذیرش: 1399/7/12 | انتشار: 1400/3/10

Parhizkar B, Esmaeilzadeh P, Babahajian A, Ghafory H, Entezari A. Efficiency of nitroglycerine and diltiazem coadministration comparison with topical bethanechol and diltiazem in the treatment of chronic anal fissures: a randomized clinical trial. SJKU 2021; 26 (2) :25-31

پرهیزکار باران، اسماعیل زاده پرویز، باباحاجیان اسرین، غفوری هوشیار، انتظاری امیرحسین. بررسی اثر ترکیب داروی‌های موضعی نیتروگلیسرین و دیلتیازیم در مقایسه با دو روش استفاده موضعی از بتانکول و دیلتیازم در درمان بیماران مبتلا به شقاق مزمن مقعد. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1400; 26 (2) :25-31