:: دوره 27، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
رضا نظری1 ، کامبیز حسن زاده2 ، مدبر آراسته 3، بیژن نوری4
1- پزشک عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2- دانشیار، دکتری فارماکولوژی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3- دانشیار، متخصص اعصاب و روان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، arastehmd@yahoo.com
4- استادیار آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
زمینه و هدف: اجرای دستورات دارویی بخش مهمی از فرآیند درمان و مراقبت از بیمار بوده و بروز اشتباهات دارویی می­تواند آسیب ­های جبران ناپذیری بر روند درمان و سلامت بیمار وارد کند. هدف پژوهش، بررسی فراوانی این اشتباهات و عوامل مرتبط با آن در بیمارستان‌های دانشگاهی شهرستان سنندج در سال 96 است.
مواد و روش ها: این مطالعه به‌صورت توصیفی- تحلیلی (مقطعی) بود که بر روی کلیه پرونده­ های موجود در بیمارستان­ های دانشگاهی سنندج (بعثت، توحید، قدس و کوثر) در ماه‌های آذر تا اسفند 1396 که شامل 400 پرونده بود صورت گرفت. جمع‌آوری عملی داده­ ها با استفاده از یک فرم دپارتمان آموزشی (department form)، شامل بخش اطلاعات دموگرافیک پرستاران (سن، جنس، سابقه کاری، میزان ساعت کاری و شیفت کاری) و بخش سؤالات اختصاصی شامل یازده سؤال (فراموشی در ثبت دارو، اشتباه در نوشتن نام دارو، اشتباه در نوشتن نوع دارو، فرم دارویی که اشتباه ثبت شده، اشتباه در ثبت دوز دارو، اشتباه در تغییر دوز دارو، عدم حذف داروی قطع شده، اشتباه رخ داده در کاردکس و دلیل اشتباه از نظر پرستار، دلیل اشتباه از نظر محقق) صورت گرفت. برای تحلیل داده­ ها از نسخه‌ی 21 نرم‌افزار آماری spss در دو بخش توصیفی (فراوانی و درصد فراوانی) و استنباطی با آزمون کای اسکور استفاده شد.
یافته‌ها: کل خطاهای دارویی صورت گرفته شامل 34 پرونده از 400 پرنده بود. بیشترین خطاهای دارویی بر اساس شیفت کاری با 79/4 درصد مربوط به شیفت صبح، بر اساس جنسیت با76/5   درصد مربوط به پرستاران زن، بر اساس گروه سنی با 44/1 درصد مربوط به گروه سنی 20 تا 30 سال، بر اساس سابقه کاری با 41/2 درصد مربوط به سابقه کاری کمتر از 5 سال و بر اساس ساعت کاری با 61/8 درصد مربوط به ساعت کاری 101 تا 200 ساعت بود. همچنین به لحاظ آماری ارتباط معنی‌داری بین تعداد خطاهای دارویی با گروه سنی، سابقه کاری و ساعت کاری پرستاران مشاهده شد (p<0.05).
نتیجه گیری: بیشترین اشتباهات رخ داده توسط پرستارانی انجام شده بود که سابقه کاری کمتر از 5 سال داشتند و یا بار کاری بیشتری در ماه متحمل شده بودند.

واژه‌های کلیدی: دارو، اشتباهات دارویی، بیمارستان، پرستاران
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/3/22 | پذیرش: 1400/7/17 | انتشار: 1401/11/9

Nazari R, Hassan Zade K, Arasteh M, nouri B. Evaluation of Frequency and Related Factors of Medical Errors made by Nurses, in Sanandaj Teaching Hospitals in 2018. SJKU 2022; 27 (5) :100-107