:: دوره 24، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
بررسی اثرمونته لوکاست برسمیت ناشی از کادمیوم در سلول کلیوی جنینی (HEK-293)
فرنوش کاویانی1 ، سیده میثاق جلالی 2، الهام حویزی3 ، جواد جمشیدیان4 ، معصومه احمدی زاده5
1- دانش آموخته دکتری تخصصی کلینیکال پاتولوژی، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
2- استادیار پاتولوژی، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، mi.jalali@scu.ac.ir
3- . استادیار بیولوژی سلولی تکوینی، گروه زیست‌شناسی، مرکز تحقیقات سلول‌های بنیادی و فناوری ترانسژنیک، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
4- استادیار فارماکولوژی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
5- استاد سم شناسی، گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.
زمینه و هدف: به دلیل صنعتی شدن جوامع، تجمع کادمیوم در ساختار گیاهان و بدن حیوانات و انسان در حال افزایش می­باشد. کلیه از ارگان­های هدف اصلی برای تجمع و سمیت کادمیوم است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر مونته لوکاست بر سمیت کادمیوم در سلول کلیوی می­باشد.
روش بررسی: این مطالعه تجربی بر سلول کلیوی جنینی انسانی رده HEK-293 انجام شد. این بررسی در شش گروه انجام گرفت. گروه یک: کنترل، گروه دو: تیمار با غلظت­های مختلف کلریدکادمیوم، گروه سه: تیمار با غلظت­های مختلف مونته­لوکاست، گروه چهار: تیمار با غلظت IC50 کلرید کادمیوم به مدت 24 ساعت و سپس تیمار با غلظت درمانی مونته لوکاست برای 24 و 72 ساعت، گروه پنج: تیمار با غلظت درمانی مونته­لوکاست برای 24 ساعت و سپس تیمار با غلظت IC50 کلریدکادمیوم به مدت 24 و 72 ساعت، گروه شش: تیمار همزمان با غلظت IC50 کلرید کادمیوم و غلظت درمانی مونته لوکاست برای 24 و 72 ساعت. سپس در زمان­های معین، زنده­مانی و تغییرات هسته سلول­ها به ترتیب با تست MTT و رنگ­آمیزی دپی مورد بررسی قرارگرفت. در انتها داده­ها با تست ANOVA بررسی شد.
یافته­ها: در این مطالعه مونته­لوکاست باعث افزایش معنی­دار زنده­مانی سلول­های کلیوی آلوده به کادمیوم شد. بررسی با MTT و رنگ­آمیزی دپی نشان داد درمان با مونته­لوکاست سبب کاهش آسیب­های سلولی و همچنین بهبود چشم­گیر وضعیت سلول­های آسیب دیده ناشی از کادمیوم شد (0.05 P<).
نتیجه­گیری: مونته ­لوکاست به واسطه تاثیر مثبت بر سلول­های کلیوی، می­تواند به عنوان یک انتخاب برای پیش­گیری یا درمان مسمومیت با کادمیوم مطرح گردد.

واژه‌های کلیدی: کلریدکادمیوم، آنتاگونیست‌های لوکوترین، سلول‌های بنیادی، بقای سلولی
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/3/14 | پذیرش: 1398/5/6 | انتشار: 1398/7/10

Kaviani F, Jalali S M, Hoveizi E, Jamshidian J, Ahmadizadeh M. Evaluation of the effect of montelukast on cadmium induced toxicity in human embryonic kidney cells (HEK-293). SJKU 2019; 24 (4) :125-137