:: دوره 24، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
فرنوش خسروبخش 1، محمد رامان مولودی2 ، خاطره شجاع3 ، ساحل محمدی3
1- دانشگاه کردستان ، f_khsh@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی کردستان
3- دانشگاه کردستان
زمینه و هدف: در بیماری کلستاز انسداد جریان صفرا از کبد به روده منجر به تجمع اسیدهای صفراوی در کبد و بروز نارسایی‏های متابولیکی شده و در نهایت منجر به مرگ نکروزی و آپوپتوزی سلول‌های کبدی می‏شود. میتوکندری‏ها اندامک‌های درون سلولی هستند که بیشترین منبع تولید انرژی سلولی بوده و به‏طور پیوسته تقسیم و مجدداً با هم ترکیب می‌شوند. در این مطالعه اثر لیپوئیک اسید بر تغییرات بیان ژن OPA1 پس از انسداد مجرای صفراوی در پانکراس موش‏های صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه ۳۶ سر موش‌ صحرایی نر نژاد ویستار در شش گروه به ترتیب زیر تقسیم شدند: گروه­ کنترل (بدون جراحی)، گروه شم (جراحی بدون انسداد مجرای صفراوی)، دو گروه کلستاز (جراحی همراه با انسداد مجرای صفراوی) بدون تزریق لیپوئیک اسید و با تزریق لیپوئیک اسید و دو گروه سیروز (جراحی همراه با انسداد مجرای صفراوی) بدون تزریق لیپوئیک اسید و با تزریق لیپوئیک اسید. در روز چهاردهم پس از جراحی، موش­های گروه­های کنترل، شم و کلستاز و در هفته ششم پس از جراحی، موش­های گروه­های سیروز، کشته شده و به منظور بررسی‏ سطح بیلی روبین از آن‌ها خون گیری انجام شد. سپس نمونه‏گیری از بافت­های کبد و پانکراس جهت بررسی شاخص‏های هیستوپاتولوژیک و همچنین ارزیابی سطح بیان ژن OPA1 در بافت پانکراس انجام شد. داده­های کمی بیلی­روبین و بیان ژن با آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه و آزمون کروسکال_والیس مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه افزایش سطوح سرمی بیلی­روبین کل را در گروه­های کلستاز و سیروز نسبت به گروه‏های شم و کنترل نشان داد (0/001P<). نتایج بررسی شاخص­های بافتی در گروه­های کلستاز و سیروز، وجود التهاب و نکروز بافتی را نشان داد. این نشانه­ها در گروه کلستاز دریافت کننده لیپوئیک اسید تقلیل یافت. نتایج Real-time PCR افزایش معنادار  بیان ژن OPA1 را در گروه کلستاز دریافت کننده سالین نسبت به گروه­های سیروزی نشان داد (0/05P<). تزریق لیپوئیک اسید در گروه کلستاز منجر به بازگشت طبیعی سطح بیان ژن OPA1در موش­های کلستازی شد.
نتیجه‏ گیری: تغییر بیان ژن OPA1 در بافت پانکراس موش‌های صحرایی با انسداد مجرای صفراوی می‌تواند نقش پویایی میتوکندری را در آسیب‏شناسی این عارضه نشان دهد. اثر لیپوئیک اسید در تغییرات بیان ژن OPA1 نشان دهنده تأثیر استرس اکسیداتیو در مسیر سیگنالی عارضه کلستاز است.
واژه‌های کلیدی: پانکراس، انسداد مجرای صفراوی، پویایی میتوکندری، ژن OPA1، لیپوئیک اسید
دریافت: 1398/1/6 | پذیرش: 1398/6/4 | انتشار: 1398/9/10

KHOSROBAKHSH F, Moloudi M R, Shoja K, Mohammadi S. Effect of Alpha-Lipoic acid on Pancreatic Optic Atrophy 1 (OPA1) Gene Expression in Male Rat Model of Obstructive Cholestasis and Cirrhosis. SJKU 2019; 24 (5) :120-134

خسروبخش فرنوش، مولودی محمد رامان، شجاع خاطره، محمدی ساحل. اثر لیپوئیک اسید بر بیان ژن پروتئین آتروفی بینایی نوع ۱ پانکراس در مدل انسدادی کلستاز و سیروزی موش صحرایی نر. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (5) :120-134