:: دوره 24، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
بررسی تأثیر ترکیب عسل و ماست در درمان واژیینیت کاندیدایی: یک مطالعه متاآنالیز
فاطمه زهرا کریمی1 ، ناهید مقونیلکی سا2 ، حمید حیدریان3 ، سمیه معین درباری4 ، حمیده یزدی مقدم 5
1- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت باروری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- گروه آمار و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات مدیریت و تعیین کننده های اجتماعی سلامت، دانشکده بهداشت، ، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
4- استادیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
5- گروه اتاق عمل و هوشبری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران. 2-استادیار، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران. ، Ha_yazdimoghaddam@yahoo.com
زمینه و هدف: واژینیت کاندیایی یکی از شایع ترین عفونت های دستگاه تناسلی در زنان سنین باروری است. با توجه به اثرات نامطلوب درمان های شیمیایی یکی از درمان های جایگزین که در واژینیت کاندیدایی مورد استفاده قرار گرفته است، ترکیب عسل طبیعی و ماست است. این مطالعه با هدف ارزیابی و جمع بندی نتایج کارآزمایی های بالینی انجام شده در مورد تأثیر عسل و ماست بر واژینیت کاندیدایی انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه یک متاآنالیز است. جستجوی متون در پایگاه­های: PubMed, ISI Web of science, Scopus, Cochrane, SID, Magiran,Irandoc, Google Scholar، با کلیدواژه‌های: (Vulvovaginal Candidiasis OR Genital Vulvovaginal Candidiasis OR Candidiasis, Genital Vulvovaginal OR Candida albicans OR Monilial Vaginitis OR Vaginal Yeast Infections OR Yeast Infections, Vaginal OR Genital Candidiasis OR Vulvovaginal Moniliasis) AND (Treatment OR Azole OR OR Antifungal agents OR Antifungal Fungicides OR Therapeutic Fungicides OR Klotrimazole OR clotrimazole) AND (honey OR Bee-honey) AND yogurt AND (controlled trial OR clinical trial) و معادل فارسی آن‌ها انجام شد. کیفیت مقالات با استفاده از ابزار «Risk of bias»کوکران و تحلیل داده ها با استفاده از نرم‌افزار Stata انجام شد. از شاخص 2 I و کای اسکوئر جهت بررسی همگنی و از مدل اثرات تصادفی جهت ترکیب و متاآنالیز داده‌ها استفاده گردید.
یافته‌ها: بررسی هتروژنیتی نشان داد که میزان ناهمگنی کلی بین نتایج مطالعات بر اساس شکایت از خارش، قرمزی و التهاب ولو و واژن و میزان ترشحات واژینال ناشی از ولولوواژینیت کاندیدایی صفر درصد بود،که در ردیف مطالعات بدون ناهمگنی قرار می گیرند. بر اساس نتایج متاآنالیز برای علامت بالینی خارش در گروه دریافت کننده ترکیب عسل و ماست در مقایسه با گروه کنترل 95 درصد فاصله اطمینان از (0/002=P و0/95-0/90: CI95 % و 0/22 = OR ) برای علامت بالینی «قرمزی و التهاب ولو و واژن» (0/26=P و0/87-0/11:  CI% 95 و 0/95 = OR ) و برای «میزان ترشحات واژینال) 0/018=P و0/82-0/13: CI95%و 0/32 = OR ) بود که از نظر آماری معنی دار بودند.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از متاآنالیز نشان دادکه تأثیر عسل و ماست بر واژینیت کاندیدایی از نظر آماری معنی دار است و استفاده از عسل و ماست می تواند به عنوان یک درمان جایگزین برای داروهای ضد قارچ شیمیایی و یا همراه با آن‌ها در درمان واژینیت کاندیدایی مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: عسل، ماست، واژینیت کاندیدایی، مرورسیستماتیک، متاآنالیز
دریافت: 1397/11/21 | پذیرش: 1398/7/13 | انتشار: 1398/9/10

karimi F Z, Maleki-Saghooni N, Heidarian Miri H, Moeindarbari S, Yazdi Moghaddam H. Effect of honey and yogurt on vaginal candidiasis: A systematic review and meta- analysis of clinical trials. SJKU 2019; 24 (5) :105-119

کریمی فاطمه زهرا، مقونیلکی سا ناهید، حیدریان حمید، معین درباری سمیه، یزدی مقدم حمیده. بررسی تأثیر ترکیب عسل و ماست در درمان واژیینیت کاندیدایی: یک مطالعه متاآنالیز. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (5) :105-119