:: دوره 24، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
بررسی سرواپیدمیولوژی ویروس هپاتیت A و عوامل مرتبط با آن در شهرستان سنندج
وحید یوسفی نژاد1 ، اسرین باباحاجیان1 ، وریا باباحاجیان2 ، نشمیل دباغیان3 ، هوشیار غفوری4 ، ناصر رشادمنش1 ، پژمان شریفی 5
1- مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
2- مرکز تحقیقات انتقال خون، موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون، تهران، ایران.
3- گروه میکروب شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سنندج، ایران.
4- معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
5- مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران. ، pezhman.sh7@gmail.com
زمینه و هدف: در مطالعات مختلف نشان داده شده است که میزان شیوع هپاتیت A ارتباط مستقیمی با سطح بهداشت جامعه دارد لذا هدف از این مطالعه بررسی سرواپیدمیولوژی ویروس هپاتیت A و عوامل مرتبط با آن، در مراجعین به آزمایشگاه های تشخیص طبی شهرستان سنندج می باشد.
روش بررسی: در یک مطالعه­ توصیفی- تحلیلی (مقطعی)، تعداد 200 نفر از افراد ساکن شهرستان سنندج مراجعه­کننده به آزمایشگاههای تشخیص طبی سطح شهر سنندج در فاصله زمانی دی ماه سال 1395 تا خرداد ماه 1396 انتخاب و سطح سرمی آنتی بادی HAV Ab توسط روش الایزا در آنها اندازه گیری شد. اطلاعات دموگرافیک و ریسک فاکتورهای ایجاد عفونت هپاتیت A توسط پرسشنامه از تمام افراد گرفته شد. افراد بر اساس نتیجه آزمایشات به دو گروه سروپوزیتیو و سرونگاتیو تقسیم و خصوصیات دموگرافیک و ریسک فاکتورهای ابتلا به هپاتیت A در آنها با هم مقایسه شدند.
یافته­ ها: میزان فراوانی افراد سروپوزیتیو 151 نفر (%5.75)، 101 نفر (67%) زن و 50 نفر (33% ) مرد بودند. در بین گروه­های سنی مختلف بیشترین میزان سروپوزیتیو در افراد 30 تا 40 سال 43 نفر (%28.5) و کمترین میزان در گروه سنی 11 تا 20 سال 4 نفر (%6.2) قرار داشت که اختلاف آماری معنی داری در میان گروه های سنی مختلف مشاهده گردید (0.000 = P)، بطوریکه درصد افراد سروپوزیتیو در گروه سنی زیر یک سال به طور معنی داری بیشتر از گروه سنی 1 تا 10 سال (0.001 = P) و 11 تا 20 سال (0.005 = P) است. بین دو گروه از نظر جنسیت، محل سکونت، میزان تحصیلات و شغل ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد (0.05 < P). نتایج مربوط به تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که وجود بیماریهای زمینه ای احتمال ابتلا به هپاتیت A را حدود 3 برابر افزایش می­دهد (6.48  1.13 : %95 CI 2.71: OR). در مقایسه بقیه ریسک فاکتورها بین دو گروه ارتباط معنی داری دیده نشد.
نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج این مطالعه تعیین وضعیت سرمی این آنتی­بادی در نقاط مختلف کشور توسط سازمان­های مرتبط با سلامت و بهداشت عمومی جامعه در بازه های زمانی مختلف و در سنین مختلف با توجه به ارتباط مثبت شدن این آنتی بادی با افزایش سن امری ضروری بنظر می رسد. همچنین لزوم توجه این ارگانها به بیماری­های مختلف زمینه ای در افراد حساس با توجه به ارتباط آن، با مثبت شدن این آنتی بادی و اهمیت واکیسناسیون در آنها امری ضروری و حیاتی بنظر می رسد.
واژه‌های کلیدی: ویروس هپاتیت A، عوامل مرتبط، سنندج
دریافت: 1397/11/17 | پذیرش: 1398/4/16 | انتشار: 1398/4/24

Yousefinejad V, Babahajian A, Babahajian W, Dabaghian N, Ghafouri H, Rashadmanesh N et al . Seroepidemiologic study of HAV infection and its associated factors in Sanandaj. SJKU 2019; 24 (3) :10-19

یوسفی نژاد وحید، باباحاجیان اسرین، باباحاجیان وریا، دباغیان نشمیل، غفوری هوشیار، رشادمنش ناصر و همکاران.. بررسی سرواپیدمیولوژی ویروس هپاتیت A و عوامل مرتبط با آن در شهرستان سنندج. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (3) :10-19