:: دوره 24، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
اصغر حیدریان1 ، پروین دهقان 2، مصطفی چادگانی پور1 ، کتایون طایری3
1- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، dehghan@med.mui.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران واصفهان
زمینه و هدف: در بیماران آلوده به اچ آی وی زمینه برای ایجاد عفونت های فرصت طلب ازجمله کاندیدیازیس فراهم می‌شود. کاندیدا در حالت طبیعی به صورت فلور نرمال در مخاطات یافت می شود. در این مطالعه، فراوانی انواع گونه های کاندیدا در دهان بیماران HIV مثبت تحت درمان ضد ویروسی در مقایسه با گروه شاهد مورد بررسی قرار می‌گیرد.
روش بررسی: در مطالعه مورد شاهدی حاضر، از 60 بیمار مبتلا به HIV که تحت درمان ضد ویروسی بوده و یک گروه شاهد با روش سواب از حفره دهانی نمونه‌گیری انجام شد. کشت بر روی محیط سابورو دکستروز آگار انجام گرفت و کلنی‌های رشد کرده با روش فنوتیپیکی، مولکولی (PCR) و رشد در دماهای مختلف شناسایی شدند.
یافته‌ها: از دهان 68/3% افراد مبتلا به HIV و 53/3% از افراد نرمال گونه های کاندیدا جداسازی شد و رابطه معنی داری بین میزان کلونیزاسیون فلور دهانی کاندیدا با متغیرهای میزان TCD4+ ( 0/12P = بار ویروس (Viral Load) ( 0/24P =) و مدت زمان ابتلا به HIV ( 0/91P =مشاهده نشد ولیکن با مسواک زدن( 0/001P =)، سیگار کشیدن( 0/043P =) و مصرف مواد مخدر( 0/002P =) ارتباط معنی دار مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: این بررسی نشان داد که در بیماران ایدزی یک شیفت و افزایشی به گونه های غیر آلبیکنسی دیده می شود و با توجه به حساسیت این گروه به عفونت‌های فرصت طلب، مانیتورینگ مرتب و دوره‌ای در این گروه پیشنهاد می‌شود. همچنین با توجه به نقش مسواک زدن و عدم مصرف مواد مخدر و سیگار در کاهش فلور کاندیدایی، رعایت بهداشت دهان در این گروه توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: ایدز، HIV، کاندیدا، بار ویروس، کاندیدا آلبیکنس
دریافت: 1397/11/10 | پذیرش: 1398/6/2 | انتشار: 1398/9/10

Heidarian A, Dehghan P, Chadeganipour M, Tayeri K. Frequency of Candida species isolated from the Oral Cavity of HIV-Infected Patients referring to Behavioral disease Counseling Center of Isfahan in 2017-2018. SJKU 2019; 24 (5) :30-41

حیدریان اصغر، دهقان پروین، چادگانی پور مصطفی، طایری کتایون. بررسی فراوانی گونه های کاندیدایی جدا شده از دهان افراد مبتلا به HIV مراجعه کننده به مرکز مشاوره بیماری های رفتاری اصفهان در سال 1396. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (5) :30-41