1- دانشگاه علوم پزشکی تهران ، soltanirad34@yahoo.com 2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم 3- دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (13663 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوسهای مقاوم به متیسیلین (MRSA) به یک معظل بزرگ در درمان بیماریها تبدیل شدهاند. این سویهها با ساکن شدن در بینی به شدت موجب افزایش عفونتهای بیمارستانی و مرگ و میر بیماران میشوند. رزماری یک گونه گیاهی است که به طور گسترده در سراسر جهان برای مصارف درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه، شناخت خواص ضد میکروبی اسانس رزماری بر روی سویههای MRSA جدا شده از بیماران و مواد غذایی در شرایط آزمایشگاهی میباشد.
روش بررسی: 200 سویه استافیلوکوکوس اورئوس شامل 100 سویه جدا شده از بیماران و 100 سویه جدا شده از مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. 28 سویه مقاوم به متیسیلین و سویههای مقاوم نسبت به چند آنتیبیوتیک (MDR) از بین این تعداد جداسازی شد. اثرات ضد میکروبی اسانس رزماری توسط روشهای انتشار دیسک و رقت سازی در لوله، مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: سویههای MRSA جدا شده به ترتیب 25% و 60% از سویههای غذایی و بالینی بودند. نتایج بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس رزماری بر روی سویههای غذایی و بالینی یکسان بود و قطر هاله عدم رشد آنها در حدود 20 میلیمتر مشاهده شد. حداقل غلظت مهار کننده و کشنده رشد به ترتیب 40/1 و 81/2 میلیگرم در میلیلیتر بود.
نتیجهگیری: استفاده بیرویه از آنتیبیوتیکها منجر به مقاوم شدن باکتریها نسبت به آنتیبیوتیکها شده که لزوم به کارگیری ترکیبات جدید با خواص ضد میکروبی را نشان میدهد. با توجه به افزایش روز افزون عفونتهای MRSA و اثرات ناشی از آنها در بیماران و نتایج اثر بخش اسانس رزماری بر روی این سویهها پیشنهاد میشود تا از این ترکیب به عنوان درمان عفونتهای MRSA استفاده شود.
کلید واژهها: رزماری، اثرات ضد میکروبی، MRSA
وصول مقاله: 10/9/89 اصلاحیه نهایی: 29/10/89 پذیرش مقاله: 10/11/89
Soltan Dallal M M, Ghorbanzade Mashkani M, Yazdi M H, Agha Amiri S, Mobasseri G, Abedi Mohtasab T P et al . Antibacterial effects of Rosmarinus officinalis on Methicillin -resistant Staphylococcus aureus isolated from patients and foods. SJKU 2011; 16 (1) :73-80 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-470-fa.html
سلطان دلال محمد مهدی، قربانزاده مشگانی مسعود، یزدی محمد حسین، آقا امیری سولماز، مبصری گلناز، عابدی محتسب ترانه پیمانه و همکاران.. اثرات ضد باکتریایی اسانس رزماری بر روی استافیلوکوکوس اورئوسهای مقاوم به متیسیلین جدا شده از بیماران و مواد غذایی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1390; 16 (1) :73-80