:: دوره 24، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
سمیرا صالحی1 ، سینا ولیئی2 ، شهناز غفوری 3، دائم روشنی4 ، محمد فتحی5
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
2- مرکز تحقیقات مراقبت بالینی، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
3- مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران. ، drghafoorish76@gmail.com
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده توسعه سلامت، داشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
5- مرکز تحقیقات مراقبت بالینی، پژوهشکده توسعه سلامت، داشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
زمینه و هدف: دیابت نوع یک، درمان و عوارض آن می تواند وضعیت روانی مبتلایان و کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر سنبل الطیب بر اضطراب و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک کارآزمائی بالینی بود که بر روی 82 بیمار مبتلا به دیابت نوع یک انجام شد(گروه کنترل 40 نفر و گروه مداخله 42نفر). در گروه مداخله هرشب یک ساعت قبل از خواب یک عدد کپسول سدامین 530 میلی گرمی (حاوی عصاره ریشه سنبل الطیب) به مدت هشت هفته مصرف و در گروه کنترل کپسوب دارونمای مشابه استفاده شد.  پرسشنامه اضطراب بک، قبل از مطالعه، هفته 4 و هفته 8 و پرسشنامه کیفیت زندگی(DQOL قبل از مطالعه و هشت هفته بعد تکمیل شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری T مستقل و آزمون T  جفت شده و آنالیز کواریانس  یکطرفه با اندازه های تکراری تحلیل گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین  نمره اضطراب بین دو گروه قبل از مداخله و در هفته چهارم وجود نداشت اما  پس از مداخله، در هفته هشتم تفاوت معنادار بود(0.008=p). پس از مداخله، نمره کیفیت زندگی در گروه مداخله 0.7±4.05 و در گروه کنترل 0.43±3.23 بود که نشان دهنده تفاوت معناداری بین دو گروه بود (0.001=p).
نتیجه گیری: یافته ها نشان داد مصرف کپسول حاوی گیاه سنبل الطیب به مدت هشت هفته اضطراب بیماران مبتلا به دیابت نوع یک را کاهش و کیفیت زندگی آنان را بهبود می بخشد. مصرف این داروی گیاهی در بیماران دیابتی نوع یک مبتلا به اضطراب توصیه می گردد.

واژه‌های کلیدی: دیابت، اضطراب، کیفیت زندگی، سنبل الطیب
دریافت: 1397/10/13 | پذیرش: 1398/4/16 | انتشار: 1398/4/24

Salehi S, Valiee S, ghafoori S, Roshani D, Fathi M. Effect of valerian capsule on anxiety and quality of life in type 1 diabetes: a clinical trial. SJKU 2019; 24 (3) :55-66

صالحی سمیرا، ولیئی سینا، غفوری شهناز، روشنی دائم، فتحی محمد. تاثیر کپسول خوراکی سنبل الطیب بر اضطراب و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع یک: یک کارآزمائی بالینی . مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (3) :55-66