:: دوره 24، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
هاتف قاسمی حمیدابادی1 ، مریم نظم بجنوردی 2، حسین عزیزی3 ، نورالله رضایی4
1- مرکز تحقیقات ایمنوژنتیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.
2- گروه آناتومی و بیولوژی سلولی، مرکز تحقیقات ایمنوژنتیک، دانشکده پزشکی، ، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران. ، bojnordi@modears.ac.ir
3- گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه فناوریهای نوین پزشکی ، آمل، ایران.
4- گروه آناتومی و بیولوژی سلولی، مرکز تحقیقات ایمنوژنتیک، دانشکده پزشکی، ، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

زمینه و هدف :تولید آزمایشگاهی گامت از سلول های بنیادی به عنوان یکی از گزینه های جدید درمانی ناباروری، مطرح می باشد. در این راستا، استفاده از سلول های بنیادی جنینی جهت تولید سلول های زایا در شرایط آزمایشگاهی گزینه مناسبی به نظر می رسد. دراین تحقیق تاثیر BMP4 در القائ تمایز و تکثیر سلول های زایای بدوی از سلول های بنیادی جنینی بررسی شد.
روش بررسی: سلول های بنیادی جنینی موشی در محیط کشت اختصاصی کشت داده شدند. در مرحله بعد اجسام شبه جنینی بر اساس روش قطرات آویزان ایجاد شدند. جهت القای تمایز سلولی از غلظت های کمng/ml  10 ، متوسط ng/ml  50 و بالا ng/ml  100  BMP4 استفاده شد. به منظور تاثیر غلظت های مختلف BMP4 بر درصد زنده بودن و تکثیر سلولی از آزمون متیل تیازول تترازولیوم استفاده شد. اجسام شبه جنینی در محیط تمایزی کشت داده شدند و سپس با جمع آوری آنها در گروه های مربوطه، بیان ژن های Oct4،  Stellaو Mvh با روش Real Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته­ ها:  نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین درصد زنده مانی در گروهی که به مدت هفت روز با غلظت  BMP4  ng/ml 10 کشت داده شد مشاهده شد ولی گروه های که غلظت 100  ng/ml BMP4 را دریافت نموده اند کمترین درصد زنده مانی را نشان دادند. همچنین بیشترین میزان بیان مارکرهای سلول های زایای بدوی نظیر Mvh و Stella در گروه تیمار شده به غلظت 10 نانوگرم بر میلی لیتر BMP4 به مدت 4 روز مشاهده شد.
نتیجه­ گیری : یافته ها ی این تحقیق نشان می دهد BMP4 نقش مهمی در تمایز سلول های زایای بدوی از سلول های بنیادی جنینی در شرایط in vitro دارد. غلظت های مختلف BMP4 تأثیرات متفاوتی بر عملکرد سلول های بنیادی جنینی طی تمایز به سمت رده های جنسی زایا در شرایط آزمایشگاهی دارند.

واژه‌های کلیدی: سلول های بنیادی جنینی، تکثیر، سلول های زایای بدوی، زنده مانی، اجسام شبه جنینی
دریافت: 1397/10/9 | پذیرش: 1398/4/16 | انتشار: 1398/4/24

Ghasemi Hamidabadi H, Nazm Bojnordi M, Azizi H, Rezaei N. The effect of BMP4 on mouse embryonic stem cell proliferation and differentiation into primordial germ cells. SJKU 2019; 24 (3) :110-120

قاسمی حمیدابادی هاتف، نظم بجنوردی مریم، عزیزی حسین، رضایی نورالله. تاثیر BMP4 بر تکثیر و تمایز سلول های بنیادی جنینی به سلول های زایای بدوی در شرایط آزمایشگاهی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (3) :110-120