:: دوره 25، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1399 ) ::
وضعیت سواد سلامت مربوط به گوش و شنوایی نوجوانان و جوانان ایرانی: یک مطالعه ملی
محسن شمس1 ، محمد فرهادی2 ، مصطفی ملکی3 ، صدیقه شریعتی نیا4 ، سعید محمودیان 5
1- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- مرکز تحقیقات گوش، گلو، بینی و سر و گردن، پژوهشکده سلامت حواس دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
3- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان،ایران.
5- مرکز تحقیقات گوش، گلو، بینی و سروگردن، پژوهشکده سلامت حواس پنجگانه، مجتمع آموزشی و پژوهشی و درمانی حضرت رسول اکرم (ص)، دانشگاه علوم پرشکی ایران، تهران، ایران ، mostak@gmail.com
زمینه و هدف: سواد سلامت را توانایی افراد، جوامع و گروه‌ها برای کسب، درک و به‌کارگیری اطلاعات پایه و خدمات مورد نیاز برای بازیابی، حفظ و ارتقای سلامت تعریف می‌کنند. این مطالعه با هدف سنجش سواد سلامت مرتبط با گوش و شنوایی نوجوانان و جوانان ایرانی طراحی و اجرا شد.
مواد و روش ها: با توجه به نبود ابزار اختصاصی برای سنجش سواد سلامت مرتبط با گوش و شنوایی، ابتدا پیش‌نویس پرسشنامه تدوین و روایی آن از طریق برگزاری نشست خبرگان و محاسبه نسبت و شاخص روایی محتوا تائید شد. همبستگی درونی پرسشنامه با محاسبه آلفا­کرونباخ و پایایی آن با روش آزمون-بازآزمون مورد تائید قرار گرفت. پس از نهایی­شدن ابزار، سواد سلامت گوش و شنوایی 4890 نفر از جوانان و نوجوانان ایرانی اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: در این مطالعه 45/9 درصد را مردان و 54/1 درصد را زنان تشکیل دادند و میانگین و انحراف معیار سن آن‌ها 3 ± 17 سال بود. میانگین نمره سواد سلامت گوش و شنوایی 3/75± 30/81 بود. سواد سلامت گوش و شنوایی در 2/8درصد از نمونه‌های مورد مطالعه کافی و در 97/2 درصد ناکافی بود. اختلاف آماری معنی­داری در وضعیت سواد سلامت گوش و شنوایی در افراد با سن، جنسیت، تعداد سال­های تحصیل، شغل، وضعیت تأهل و درآمد متفاوت مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: سطح کلی سواد سلامت مرتبط با گوش و شنوایی در جوانان و نوجوانان ایرانی و نیز مهارت‌های جستجو، درک و ارزیابی و به­کارگیری اطلاعات و خدمات سلامت پایین است.
واژه‌های کلیدی: نوجوانان و جوانان، سواد سلامت، گوش و شنوایی
دریافت: 1397/10/3 | پذیرش: 1398/7/20 | انتشار: 1399/1/10

Shams M, Farhadi M, Maleki M, Shariatinia S, Mahmoudian S. Ear and Hearing-related Health Literacy Status of Iranian Adolescent and Young People: A National Study. SJKU 2020; 25 (1) :43-53

شمس محسن، فرهادی محمد، ملکی مصطفی، شریعتی نیا صدیقه، محمودیان سعید. وضعیت سواد سلامت مربوط به گوش و شنوایی نوجوانان و جوانان ایرانی: یک مطالعه ملی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1399; 25 (1) :43-53