:: دوره 24، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
بختیار ترتیبیان1 ، مرضیه اجلالی2 ، نوشین آزادپور 3
1- دانشگاه علامه طباطبایی، تهران
2- کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران شناسه
3- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اردبیل، اردبیل، ایران ، no_azadpoor@yahoo.com
زمینه و هدف: ورزش هوازی نقش مهمی در پیشگیری از چاقی، بهبود کیفیت خواب و ارتقای عملکرد سیستم قلبی عروقی دارد. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر 8 هفته تمرین هوازی شدت متوسط بر کیفیت خواب و شاخص­های ساختاری و عملکردی قلب دختران چاق غیر فعال بود.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی 20 دختر چاق غیر فعال داوطلب و واجد شرایط با میانگین سنی 18 سال و شاخص توده بدنی بالاتر از 30 کیلوگرم بر مترمربع شرکت کرده و به‌طور تصادفی در دو گروه تمرین (10 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. گروه تمرین به مدت 8 هفته ورزش­های هوازی (3 جلسه/هفته، 60 دقیقه/جلسه، شدت 70-50% حداکثر ضربان قلب تمرین) انجام دادند. گروه کنترل سطح فعالیت جسمانی روزانه خود را به مدت 8 هفته حفظ کردند. در گروه کنترل و تمرین در شرایط پایه و 8 هفته بعد با استفاده از دﺳﺘﮕﺎه اﻛﻮﻛﺎردﻳﻮﮔﺮافی شاخص­های ساختاری و عملکردی قلب و با استفاده از پرسشنامه خواب کیفیت خواب ارزیابی گردید. جهت آنالیز داده­ها از آزمون­های آماری t-test و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی‌داری 0.05 p استفاده گردید.
یافته­ها: کیفیت خواب در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به شکل معنی‌داری افزایش یافت (0.05 p) . در بین شاخص‌های ساختاری و عملکردی قلب، برون ده قلبی در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل افزایش معنی‌داری نشان داد (0.05p).
نتیجه­گیری: 8 هفته تمرین هوازی شدت متوسط در دختران چاق غیر فعال باعث بهبود کیفیت خواب می­گردد. اما به غیر از برون ده قلبی، تغییرات معنی­داری در دیگر شاخص­های ساختاری و عملکردی قلب ایجاد نمی­کند.

واژه‌های کلیدی: دختران چاق، شاخص‌های ساختاری و عملکردی قلب، کیفیت خواب، ورزش هوازی
دریافت: 1397/9/18 | پذیرش: 1398/5/12 | انتشار: 1398/7/10

Tartibian B, Ejlali M, azadpour N. Impact of moderate-intensity aerobic exercise training on sleep quality and cardiac structure and function in inactive obese girls. SJKU 2019; 24 (4) :41-55

ترتیبیان بختیار، اجلالی مرضیه، آزادپور نوشین. تأثیر تمرینات هوازی با شدت متوسط بر کیفیت خواب و ساختار و عملکرد قلب در دختران چاق غیر فعال. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (4) :41-55