1- ناحیه دو آموزش و پرورش شهرستان سنندج 2- دانشگاه علوم پزشکی کردستان ، eizadpanah2000@yahoo.com 3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج 4- دانشگاه کردستان 5- دانشگاه علوم پزشکی کردستان 6- دانشگاه تهران
چکیده: (16090 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: Allium porrum L. یا تره، گیاهی از خانواده Liliaceae است و به طور گسترده در غذاهای ایرانی به عنوان طعم دهنده و در طب سنتی ایران کاربردهای مختلف درمانی برای آن ذکر شده است. در مناطق غرب ایران عقیده بر این است که آب تازه این گیاه باعث جلوگیری از خونریزی از بینی میشود. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر عصاره های متانولی و ان- هگزانی این گیاه بر تستهای انعقادی در انسان در محیط آزمایشگاه، طراحی و اجرا شد.
روش بررسی: برای تهیه عصاره متانولی و ان- هگزانی گیاه تره از روش استخراج پیوسته استفاده شد. عصاره با غلظتهای مختلف تهیه و تأثیر آن بر شاخصهای انعقادی زمان پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین (PTT) و زمان انعقاد (CT) بررسی شد و نتایج بوسیله آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی تره باعث افزایش شاخصهای انعقادی PT و PTT شد، اما تأثیر معنیداری بر شاخص انعقادی CT نداشت. از طرفی عصاره ان- هگزانی باعث کاهش PT و افزایش CT شد.
نتیجهگیری: یافتههای حاصل از این مطالعه حاکی از تأثیر ضد انعقادی عصاره تره میباشد. با این وجود بخشی از نتایج این مطالعه اثرات ضد و نقیضی از تأثیر فراکسیونهای مختلف را نشان داد که جهت روشن شدن موضوع و پیدا کردن مکانیسمهای احتمالی، مطالعات بیشتر در مدلهای حیوانی ضروری است.
کلید واژهها: تره، زمان پروترومبین، زمان نسبی ترومبوپلاستین، زمان انعقاد،
وصول مقاله: 28/4/89 اصلاحیه نهایی: 6/9/89 پذیرش مقاله: 29/9/89
Mollasalimi N, Ghanbari F, Izadpanah E, Khosropanah H, Rostami A, Ahmadi A, et al . Effect of methanolic and n-hexanic extracts of Allium porrum L. on some human coagulation tests in vitro. SJKU 2011; 15 (4) :33-42 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-418-fa.html
ملاسلیمی نگین، قنبری فاطمه، ایزدپناه اسماعیل، خسروپناه هیمن، رستمی امین، احمدی عباس، و همکاران. و همکاران.. تأثیر عصاره متانولی و ان- هگزانی تره بر برخی شاخصهای انعقادی در محیط آزمایشگاه. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1389; 15 (4) :33-42