[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 23، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1397 ) ::
جلد 23 شماره 4 صفحات 53-66 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر پوشش خوراکی کنسانتره پروتئین آب پنیر و اسانس دانه گیاه زنیان برویژگی‌های میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی توت فرنگی تازه طی انبارداری
مینا پنجی1 ، رزاق محمودی* 2، پیمان قجربیگی1، سعید شهسواری1
1- دانشگاه علوم پزشکی قزوین
2- دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، r.mahmodi@yahoo.com
چکیده:   (231 مشاهده)
 زمینه و هدف: توت فرنگی محصولی ارزشمند بوده که عمر انباری نسبتاَ کوتاهی دارد. کاربرد ترکیبات شیمیایی غیرطبیعی ضد قارچ جهت افزایش ماندگاری این میوه نگرانی‌هایی به دنبال داشته است. در سال‌های اخیر استفاده از پوشش‌های خوراکی به عنوان یک روش ایمن گسترش یافته که تا حد زیادی در حال جایگزینی با موارد سنتزی هستند. هدف این مطالعه افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت میوه‌ توت فرنگی با استفاده از پوشش خوراکی کنسانتره پروتئین آب پنیر و اسانس دانه زنیان طی 10 روز انبار‌مانی در دمای 1±4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5± 75 درصد بود.
روش بررسی: در مطالعه‌ای آزمایشگاهی، اسانس دانه زنیان با دستگاه کلونجر، استخراج و با دستگاه گاز کروماتوگراف طیف سنج جرمی ، اجزای تشکیل دهنده آن شناسایی شد. در این تحقیق از پوشش خوراکی بر پایه کنسانتره پروتئین آب پنیر و اسانس دانه زنیان در غلظت‌های متفاوت (2/0، 4/0 و 6/0 درصد) استفاده شد. کیفیت میکروبی (تعداد کپک ومخمر و بارمیکروبی کل)، خصوصیات فیزیکوشیمیایی (کاهش وزن، اسیدیته، pH و کل موادجامد محلول، سفتی بافت و پوسیدگی) و ویژگی‌های حسی توت فرنگی‌های پوشش داده شده پس از بسته بندی، قبل از انبارمانی ( لحظه صفر) و سپس 3، 5، 8 و 10 روز پس از انبار‌‌‌‌مانی در مقایسه با نمونه کنترل ارزیابی گردید.
یافته‌ها:  این پوشش به طور معنی‌داری رشد میکروارگانیسم‌ها را به تاخیر انداخت به طوری که با افزایش غلظت 4/0 و 6/0 درصد اسانس میزان کپک و مخمر در طی 10 روز انبارمانی، به صفر ‌‌رسید و بار میکروبی کل یک سیکل لگاریتمی کاهش یافت. در مقایسه با نمونه شاهد استحکام بافت افزایش ، افت وزن، و درصد پوسیدگی به طور معنی‌داری کاهش یافت. در روز دهم میزان پوسیدگی برای گروه کنترل 86% و برای تیمارحاوی 6/0 درصد اسانس، 10% بود. تغییرات pH، اسیدیته و مواد جامد محلول نامحسوس بود. بیش‌ترین امتیاز ویژگی‌های حسی مربوط به تیمار با 2/0 درصد اسانس بود که این تیمار همچنین تاثیر مثبتی بر پارامترهای مورد مطالعه داشت.
نتیجه گیری: ‌پوشش‌دهی میوه توت فرنگی با کنسانتره پروتئین آب پنیر و اسانس دانه زنیان ‌می‌تواند به عنوان روشی ایمن و کارا در افزایش ‌نگه‌داری و حفظ بهتر کیفیت میوه توت فرنگی در شرایط سرد معرفی شود.
 
واژه‌های کلیدی: توت فرنگی، پوشش خوراکی، انبارمانی، پروتیین آب پنیر، اسانس دانه زنیان
متن کامل [PDF 1187 kb]   |   متن کامل (HTML)   (76 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۶/۱۱/۲۴ | پذیرش: ۱۳۹۷/۷/۲۱ | انتشار: ۱۳۹۷/۷/۲۱
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Effect of edible coating whey protein concentrate and Trachyspermum copticum essential oil on the microbial, physicochemical and sensory characteristics of fresh strawberries during storage. SJKU. 2018; 23 (4) :53-66
URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-3828-fa.html

پنجی مینا، محمودی رزاق، قجربیگی پیمان، شهسواری سعید. تاثیر پوشش خوراکی کنسانتره پروتئین آب پنیر و اسانس دانه گیاه زنیان برویژگی‌های میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی توت فرنگی تازه طی انبارداری. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1397; 23 (4) :53-66

URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-3828-fa.html



دوره 23، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 3768