:: دوره 22، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) ::
مینا سادات هاشمی پرست1 ، مریم صدیقیان2 ، محمد اصغری جعفر آبادی3 ، حمید اله وردی پور 4
1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی q‏ درمانی مراغه، مراغه، ایران
2- گروه آموزش بهداشت و ارتقاءسلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3- مرکز تحقیقات آموزش پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
4- مرکز تحقییقات علوم رفتاری و روانپزشکی، گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، allahverdipourh@tbzmed.ac.ir
زمینه و هدف: رفتارهای پرخطر و محافظت نشده جنسی به عنوان یکی از عوامل تهدیدکننده‏ی سلامت،سبب انتقال بیماری‏های مقاربتی نظیر HIV/AIDS   و هپاتیت در میان افراد جامعه و به ویژه جوانان می‏گردد. لذا مطالعه حاضر به تبیین دلایل انجام رفتارهای پرخطر و محافظت نشده‏ی جنسی جوانان با ویژگی خودکنترلی پایین پرداخته است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی است که با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی انجام شده است. مشارکت کنندگان یازده نفر از جوانان دارای تجربه تماس‏های جنسی محافظت نشده و با ویژگی خودکنترلی پایین بودند که با استفاده از روش نمونه­گیری مبتنی بر هدف دعوت به شرکت در مطالعه شدند. داده‏ها از طریق مصاحبه­های نیمه­ ساختاریافته، گردآوری و به طور همزمان تحلیل شد.
یافته ها: بر اساس تحلیل داده‏ها، جوانان دلایل متعددی را در توضیح تماس‏های جنسی محافظت نشده خود اظهار کردند که در سه طبقه اصلی شامل "باورهای سوق دهنده‏‏ی رفتار جنسی پرخطر"، "بازدارنده‏های استفاده از کاندوم"، "نقصان آگاهی" و زیرطبقات مرتبط با هر یک دسته‏بندی شده است.
نتیجه گیری: اتخاذ رفتارهای محافظت کننده جنسی در جوانان منوط به تقویت باورها و ادراکات آنان در خصوص احتمال ابتلا به بیماری‏های منتقله از طریق تماس جنسی محافظت نشده و اثر بخشی رفتارهای پیشگیرانه می‏باشد.
کلید واژه ها: رفتار محافظت نشده جنسی، جوانان، مطالعه کیفی
وصول مقاله:20/10/95 اصلاحیه نهایی:15/1/96 پذیرش:23/2/96
واژه‌های کلیدی: رفتار محافظت نشده جنسی، جوانان، مطالعه کیفی
دریافت: 1396/6/30 | پذیرش: 1396/6/30 | انتشار: 1396/6/30