:: دوره 22، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) ::
فرنوش خسروبخش 1، محمد رامان مولودی2 ، مریم بیگدلو3 ، آرمان رحیمی3
1- گروه علوم زیستی، دانشکده علوم، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران. ، f.khosrobakhsh@uok.ac.ir
2- مرکز تحقیقات گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3- کارشناسی ارشد زیست شناسی سلولی-مولکولی، گروه علوم زیستی، دانشکده علوم، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.
زمینه و هدف: در بیماری کلستاز انسداد جریان صفرا منجر به تجمع اسیدهای صفراوی در کبد و بروز نارسایی‏های متابولیکی شده و در نهایت منجر به مرگ نکروزی و آپوپتوزی سلولهای کبدی می‏شود. میتوکندری‏ها اندامکهای درون سلولی هستند که بیشترین منبع تولید انرژی سلولی بوده و به‏طور پیوسته تقسیم و مجدداً با هم ترکیب می‌شوند. این فرآیندهای پویا را شکافت و هم‏جوشی غشایی می‏نامند. تغییر پویایی میتوکندری در بیماری کبدی کلستاز مشاهده شده است. ژن پروتئین مربوط به دینامین نوع -1 از جمله پروتئینهای دخیل در مسیر شکافت غشای میتوکندری است و در بروز آپوپتوز نقش دارد. در این مطالعه اثر کلستاز بر تغییرات بیان ژن Drp1 در کبد موش‏های صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی موش‌های بزرگ آزمایشگاهی نر نژاد ویستار (وزن  25±290گرم) در سه گروه کنترل (بدون جراحی)، شم (جراحی بدون انسداد مجرای صفراوی) و کلستاز (جراحی همراه با انسداد مجرای صفراوی) استفاده شد. در روز 28ام پس از انسداد مجرای صفراوی، حیوانات توزین و به منظور بررسی‏ سطح بیلی روبین و آنزیم‏های عملکرد کبدی از آنها خون گیری انجام شد. سپس نمونه‏گیری از بافت کبد جهت بررسی شاخص‏های هیستوپاتولوژیک و همچنین ارزیابی سطح بیان ژن پروتئین مربوط به دینامین نوع [1]-1 انجام شد.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه افزایش سطوح سرمی بیلی­روبین کل[2] و آنزیم‏های کبدی آلانین آمینوترانسفراز[3]، آسپارتات آمینوترانسفراز[4] و آلکالین آمینوترانسفراز [5] را در گروه کلستاز نسبت به گروه‏های شم و کنترل نشان داد (001/0P< و 001/0P<). نتایج بررسی شاخص­های بافتی در گروه کلستاز، افزایش مجاری صفراوی، نکروز بافت کبد و گسترش بافت فیبروزی را نشان داد. نتایج RT-PCR افزایش معنادار (001/0P<) بیان ژن Drp1 کبد گروه کلستاز را نسبت به گروه‏های شم و کنترل نشان داد.
نتیجه‏گیری: این نتایج نشان می‏دهد که افزایش بیان ژن Drp1 در کبد موش‌های بزرگ آزمایشگاهی کلستازی می‌تواند مربوط به نقش پویایی میتوکندری درآسیب‏شناسی نارسایی کلستاز باشد.
کلید واژه‏ها: کبد، کلستاز، پویایی میتوکندری، ژن پروتئین مربوط به دینامین نوع -1
وصول مقاله:11/11/95 اصلاحیه نهایی:18/2/96 پذیرش:23/2/96

[1] Dynamin-related protein )Drp1(
[2] Total bilirubin(TBil)