:: دوره 22، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) ::
وحید یوسفی نژاد1 ، نازیلا درویشی2 ، امیر طاهری3 ، اسرین باباحاجیان4 ، هوشیار غفوری5 ، فرهاد منوچهری6 ، روزبه فخیمی6 ، ناصر رشادمنش7 ، فرشاد شیخ اسمعیلی 8
1- مرکز تحقیقات گوارش و کبد ، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2- دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران ، ایران.
3- فوق تخصص گوارش، مرکز تحقیقات گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
4- کارشناس ارشد علوم تشریحی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد ، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
5- کارشناس ارشد بیوشیمی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد ، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
6- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
7- کارشناس ارشد بهداشت محیط، مرکز تحقیقات گوارش و کبد ، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
8- مرکز تحقیقات گوارش و کبد ، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، Dr_S_Smaili@yahoo.com
زمینه و هدف:  مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی دومین علت شایع ایجاد زخم پپتیک و یکی از علل شایع ایجاد خونریزیهای دستگاه گوارش فوقانی میباشد. هدف از این بررسی تعیین ویژگیهای دموگرافیک و رفتاری مصرف کنندگان داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مبتلا به خونریزی دستگاه گوارش فوقانی بستری در بیمارستان توحید سنندج میباشد.
روش بررسی : در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بیمارانیکه بدلیل خونریزی دستگاه گوارشی فوقانی در بخش گوارش بیمارستان توحید سنندج بستری بودند و سابقه ی مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی و ترکیبات وابسته را داشتند، از تاریخ اسفند 93 لغایت اسفند 94 مورد بررسی قرار گرفتند. ویژگیهای دموگرافیک ، اجتماعی، فرهنگی و بالینی بیماران توسط پرسشنامه ثبت و علت خونریزی با کمک آندوسکوپی توسط پزشک متخصص تعیین شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS آنالیز شد .
یافته ها : از 103 نفر بیمار تحت بررسی 60 نفر مرد (3/58%) و 43 نفر زن (7/41%) با میانگین سنی03/20±85/52 بودند. در بررسی های بعمل امده : سابقه ی زخم گوارشی در افراد درجه یک خانواده 4/18% ، مصرف سیگار و الکل به ترتیب 2/27% و 8/6% و بیماریهای زمینه ای 3/53% میباشد که بیشترین فراوانی ابتلا مربوط به بیماریهای مزمن قلبی 36% بود. بیشترین فراوانی مصرف مربوط به داروی آسپرین 3/58% و  سپس بروفن 7/42% میباشد. مردان مصرف کننده آسپرین بیشتر از زنان به خونریزی گوارشی مبتلا بودند. اولسر علت اصلی خونریزی های گوارشی در بیماران (67%) بوده و بین علل خونریزی با مصرف انواع داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی ، جنسیت و رده های سنی و همچنین در مقایسه میانگین سنی در دو جنس رابطه معنی داری یافت نشد (05/0<P) .
نتیجه گیری : با توجه به نقش این داروها در ایجاد خونریزی دستگاه گوارش فوقانی ، ارایه آموزش های لازم جهت مصرف صحیح و بر اساس اندیکاسیون انها و اقدام جهت ریشه کنی عفونت هلیکوباکترپیلوری در این افراد تأثیر بسزایی درکاهش عوارض و مرگ و میر ناشی از خونریزی دستگاه گوارش فوقانی خواهند داشت.
واژه های کلیدی : داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی، خونریزی دستگاه گوارش فوقانی، ویژگیهای دموگرافیک و رفتاری
وصول مقاله:11/11/95 اصلاحیه نهایی:26/1/96 پذیرش:27/3/96
واژه‌های کلیدی: داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی، خونریزی دستگاه گوارش فوقانی، ویژگیهای دموگرافیک و رفتاری
دریافت: 1396/6/27 | پذیرش: 1396/6/27 | انتشار: 1396/6/27