1- مرکز تحقیقات میکروبیولوژی مواد غذایی/ بخش میکروب شناسی غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، msoltandallal@gmail.com 2- علوم پزشکی تهران 3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
چکیده: (5893 مشاهده)
کلستریدیوم پرفرنجنس (clostridium perfringens) از جمله عوامل باکتریایی بیماری زا در حیوانات واز عوامل مهم مسمومیت های غذایی در انسان میباشد. اسانس میوه درخت بنه (P.atlantica Subsp.Kurdica) یا پسته وحشی به عنوان ترکیب ضد میکرروبی در مقابل اکثر میکرو ارگانیسمها شناخته شده است. هدف از این تحقیق تعیین فعالیت ضد میکروبی اسانس میوه درخت بنه بر روی باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس در محیط ازمایشگاهی و فراورده های گوشتی میباشد.
در این تحقیق اثرات ضد میکروبی اسانس میوه درخت بنه برروی کلستریدیوم پرفرنجنس، به روش دیسک کاغذی (تعیین قطر هاله عدم رشد) ورقت سازی در لوله ، ،تعیین غلظت ممانعت کنندگی (MIC) وحداقل غلظت کشندگی (MBC) مورد ارزیابی قرار گرفت. نهایتاً در مرحله سوم بررسی استفاده از حداقل غلظت کشنده از اسانس به عنوان ترکیب ضد باکتری به فرآورده غذایی (سوسیس و کالباس ) برای کاهش میکروب های بی هوازی به خصوص کلستریدیوم می باشد.جهت ارزیابی اماری از روش نرم افزار SASدر قالب آزمون فاکتوریل دو عامله بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام می شود.
نتایج نشان داد که حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) برای باکتری کلستریدیوم برابی 250 میلیگرم بر لیتر است. وحداقل غلظت کشندگی (MBC) در اسانس بنه برای باکتری کلستریدیوم برابر 500 میلیگرم در لیتر بود. ولی بر روی طعم ، رنگ و بو و بطور کلی خصوصیات ارگانو لپتیک آن اثر مثبتی نداشته که این مسئله را می توان با خالص سازی رنگ بری حل کرد و یا از آن می توان به عنوان دارو و درمان عفونت یا مسمومیت ناشی از این باکتری استفاده کرد.
Soltan Dallal M M, Faraje M, Mirahmadi F. Antibacterial effects of essential oil of Bene tree fruit on Clostridium perfringens in laboratory environment and on meat product. SJKU 2019; 24 (1) :112-121 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-3385-fa.html
سلطان دلال محمد مهدی، فرجی محمد، میر احمدی فردین. بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس میوه درخت بنه بر روی باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس در محیط آزمایشگاهی و سوسیس. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (1) :112-121