:: دوره 12، شماره 2 - ( مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان 1386 ) ::
گزارش دو مورد سل منتشر ناشی از واکسن ب.ث.ژ در کرمانشاه و مروری بر مقالات
کیقباد قدیری ، ماندانا افشاریان ، سیاوش وزیری ، فیض ا. . منصوری ، صحبت الله نامداری

چکیده

زمینه و هدف : تلقیح واکسن ب.ث.ژ درکنار فوایدی که دارد می‌تواند باعث عوارض گوناگونی گردد، که خطرناکترین آنها سل منتشر ناشی از واکسن است که عارضه نادری می باشد و معمولاً نقص ایمنی زمینه ساز آن است. استئومیلیت هم یکی از عوارض آن است. تشخیص سریع و شروع درمان مناسب لازمه موفقیت در درمان سل منتشر ناشی از ب.ث.ژ می‌باشد.

یافته‌ها (معرفی بیماران) : مورد اول شیرخوار سه ماهه‌ای است که به علت تب، بی‌حالی و زخم در ناحیه اگزیلاری سمت واکسن ب.ث.ژ مراجعه نموده و تشخیص سل منتشر ناشی از واکسن در او داده شد و تحت درمان قرارگرفت. مورد دوم هم شیرخوار 7 ماهه‌ای است که با زخم و لنف آدنوپاتی ناحیه اگزیلاری سمت تلقیح واکسن و گردن و تورم بازوی راست مراجعه نمود و با تشخیص سل منتشر ناشی از واکسن و استئومیلیت ب.ث.ژ تحت درمان قرار گرفت. نقائص ایمنی مختلفی باعث این عوارض می‌شوند. در بررسی ما نقائص شناخته شده قابل تشخیص در کشور را نداشتند. در مطالعات جدید نقائص متعددی در مسیر گاماانترفرون- انترکولین 12 شناخته شده‌اند که باعث سل منتشر ناشی از واکسن و برخی عوارض دیگر می‌شوند. با توجه به اینکه بیماران ما نقص ایمنی شناخته شده که باعث این بیماری شود را نداشتند، جزء اختلالات مسیر گاماانترفرون- انترکولین 12 می‌باشند.

نتیجه‌گیری : در صورت وجود لنفاآدنوپاتی و زخم در اگزیلاری مجاور تلقیح ب.ث.ژ باید معاینه کامل توسط پزشک انجام گردد تا سل منتشر و استئومیلیت را در بیماران رد نمود. بخصوص در صورتیکه تب خفیف طولانی، ارگانومگالی، عدم وزن‌گیری کافی و ضایعات جلدی همراه آن باشد.

واژه‌های کلیدی: کلید واژه‌ها: سل، واکسن ب.ث.ژ، سل منتشر، استئومیلیت
متن کامل [DOC 393 kb]   (4846 دریافت)
دریافت: 1388/1/19 | انتشار: 1386/6/24

Ghadiri K, Afsharian M, Vaziri S, Mansouri F, Namdari S. Two cases of disseminated TB due to BCG vaccination and review of the related articles. SJKU 2007; 12 (2) :91-96